Webnoviny - Rôzne

V Prešove predávali nekvalitnú zmrzlinu aj hydinu!

Tiež sa v horúčavách radi osviežite sladkou zmrzlinou? Nemusí to ostať bez následkov. Nie všade dbajú na hygienu.

Pokuty až do 500 eur hrozia zariadeniam, v ktorých hygienici zistili, že predávali nevyhovujúce potraviny.

Pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove vykonali v posledných dňoch mimoriadne kontroly zamerané na kvalitu hydiny v obchodných reťazcoch.

Ďalej sa zamerali na kvalitu zmrzliny, na jedlá v zariadeniach rýchleho stravovania a posvietili si tiež na to, čo si mohli kúpiť na konzumáciu ľudia počas hromadných akcií.

Ako uviedla regionálna hygienička a vedúca služobného úradu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove Jana Mýtniková, mimoriadne kontroly vykonali v 15 predajniach veľkých obchodných sietí, kde cielene kontrolovali hydinu.

Zmrzlinári budú platiť

V piatich zariadeniach zistili výrazné nedostatky. Okrem blokovej pokuty im hrozia aj ďalšie sankcie, ktoré zákon povoľuje. Mýtniková uviedla, že voči predajniam obchodných reťazcov ich určite využijú.

Zle dopadli aj drobní predajcovia zmrzliny. Hygienici skontrolovali zmrzlinárne, kde odobrali 43 vzoriek a 24 sterov.

Až v 11 prípadoch zistili nevyhovujúci stav obľúbenej mrazenej pochutiny, za čo zmrzlinárom vyrubili pokuty.

Z troch skontrolovaných zariadení s rýchlym občerstvením zobrali 13 vzoriek a deväť sterov, v jednom prípade hygiena pristúpila aj k finančnej sankcii.

Bez pokuty obišli v stánkoch s potravinovým sortimentom na dvoch hromadných akciách, kde hygienici urobili 16 kontrol, no s kvalitou surovín aj úrovňou predaja boli spokojní.

Skontrolujú aj kempy a kúpaliská

Počas leta kontroly môžu čakať aj na čerpacích staniciach, v turistických ubytovniach, kempoch i na kúpaliskách, hygienici sa pôjdu pozrieť aj na miesta, kde sa konajú hudobné festivaly alebo iné masové akcie. Pôsobnosť prešovských hygienikov je na území Prešovského a Sabinovského okresu.

presov24/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM