Ľubomír Hudačko Správy

V Prešove máme špeciálne centrum: Najmodernejšími technológiami budeme mapovať kultúru Rómov!

Štátna vedecká knižnica v Prešove ukončila národný projekt, v rámci ktorého sprístupňovala a dokumentovala všetko, čo sa týka rómskej kultúry. Na projekt dostala knižnica financie vo výške viac ako 1,88 milióna eur. Z tohto balíka peňazí vybavili a zrekonštruovali napríklad priestory centra.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove máme špeciálne centrum: Najmodernejšími technológiami budeme mapovať kultúru Rómov!
Zdroj: Dnes24.sk

Novovzniknuté Dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry v priestoroch knižnice ukončí testovaciu prevádzku do konca októbra a nastane obdobie trvalej udržateľnosti projektu minimálne do roku 2019.

„Dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry sa stalo odborným pracoviskom a je súčasťou organizačnej štruktúry Štátnej vedeckej knižnice v Prešove. Centrum si určilo tri základné oblasti dokumentovania – oblasť orálnej histórie, oblasť hudobného dedičstva a oblasť rómskych remesiel,“ uviedla vedúca nového útvaru Erika Godlová.

Ako poznamenala, súčasťou odborného pracoviska je prezentačná miestnosť, študovňa romistiky Eleny Lackovej a depozit artefaktov rómskej kultúry. Priestory centra sú vybavené najmodernejšími informačnými technológiami, ktoré budú použité na dokumentovanie rómskej kultúry s cieľom jej digitálneho spracovania, uchovania a prezentácie, pričom moderné technológie budú prístupné aj pre užívateľov knižnice, ktorí hľadajú odborné romistické informácie.

Za peniaze zariadili aj potrebnú techniku, vytvorili prezentačný portál a zaplatili pilotnú prevádzku centra. Jeho úlohou je sústrediť komplexné informácie o rómskej kultúre, histórii, jazyku, tradíciách a iných oblastiach života rómskej komunity na jednom mieste. Vytvorí sa tým jeden prístup k potrebným a požadovaným informáciám o všetkom, čo súvisí s rómskou problematikou a zároveň sa predstaví nový pohľad na kultúru Rómov ako súčasť európskeho kultúrneho dedičstva.

Výstupmi projektu sú konkrétne prezentovateľné formáty vytvoreného digitálneho obsahu, ktoré budú čoskoro dostupné prostredníctvom on-line služby zavedenej pre širokú užívateľskú verejnosť – prezentačného portálu. Ďalšie zámery rozvoja nového pracoviska budú koncepčne spracované, v týchto dňoch sa finalizuje dokument, ktorý bude poskytovať predstavu o cieľoch, úlohách a aktivitách knižnice na poli rómskej kultúry na najbližších päť rokov.

Ide o Plán rozvoja dokumentačno-informačného centra, ktorého súčasťou bude digitalizačný plán nielen na tvorbu nových „digitaly born“ objektov, ale aj na digitalizovanie už existujúcich zbierok, ktoré rómsku kultúru prezentujú. Ukončením projektu teda činnosť centra nezaniká, ale nastáva obdobie trvalej udržateľnosti, pričom centrum bude financované z rozpočtu knižnice.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM