Ľubomír Hudačko Rôzne

V Prešove bolo za rok 566 svadieb: Brali sme si partnerov aj z Hongkongu či Líbye

Povedať si svoje áno Prešovčanov v roku 2013 mimoriadne lákalo. Dôkazom je viac ako 500 svadieb, niektorí mladoženáči sa budú vo svojom ďalšom živote prispôsobovať exotické tradície. Veď sobášiť sa chcelo aj cudzincom z ďalekých krajín!

Ilustračný obrázok k článku V Prešove bolo za rok 566 svadieb: Brali sme si partnerov aj z Hongkongu či Líbye
Zdroj: Webnoviny.sk

K novému roku patrí aj každoročná sumarizácia matričných údajov v predošlej kapitoly obdobia s názvom 2013. V ňom sa Prešovčanom chcelo sobášiť jedna radosť, manželstvá uzatvárali nielen našinci a nielen plnoletí. V 624 prípadoch bol vykonaný aj dodatočný záznam v matrike týkajúci sa určenia otcovstva, zmeny a úpravy mena a priezviska, rozvodov manželstva či osvojení.

V minulom roku bol počet uzavretých manželstiev v Prešove úctyhodný. Zosobášilo sa celkom 556 párov, pričom „úradných“ zaznamenala matrika 168. Cirkevných si pre zmenu zvolilo 388 zaľúbencov. Manželstvo dokonca uzavreli aj 4 maloletí snúbenci starší ako 16 rokov a dokonca 32 cudzincov. Sobáše sa tak v našom meste uzatvárali aj s príšlušníkmi exotických krajín, v zozname však nechýbajú ani partneri z Česka, Poľska či Veľkej Británie.

Evidentne rečová bariéra nebola pre novomanželov problém, pretože svoje „áno“ si povedali aj ľudia z krajín ako Turecko, Egypt, Kolumbia alebo Líbya. Ak k tomu prirátame aj sobáše cudzincov z ďalších krajín (Írsko, HongKong, Malta, Venezuela, Cyprus, Ukrajina, Rumunsko, Taliansko, Austrália a Malta), výsledok sobášov v roku 2013 bol aj značne exotický. Žiaľ, v 1 prípade už došlo k rozvodu manželstva.

V roku 2013 ale bolo v matričných knihách zapísaných 1472 úmrtí. Z nich bol počet mužov vyšší ako žien, zomrelo ich celkovo 824, kým nežnejších polovičiek 648. V uplynulom roku sme potrebovali aj duplikáty matričných dokladov a celkovo ich matričný úrad vydal v počte 5179, z toho 570 ľudia potrebovali na použitie v cudzine.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM