Ľubomír Hudačko Rôzne

Čo trápi prešovských rybárov? Kormorány a aj nezáujem mládeže

Kaprové revíry v okolí Prešova sú na Toryse, Sekčove alebo vo Veľkom Šariši na Šarišských rybníkoch. Mestská organizácia Slovenského rybárskeho zväzu v Prešove má 1300 členov. Kaprových revírov v meste a okolí však nemajú toľko ako pstruhových.

Ilustračný obrázok k článku Čo trápi prešovských rybárov? Kormorány a aj nezáujem mládeže

„Pstruhových revírov v meste alebo okolí je 10. Sú to napríklad Sigord, Svinka, Malá Svinka, Sekčov alebo Delňa. Kaprových revírov máme málo na to, koľko je v organizácii rybárov. Nájdeme ich na Toryse, Sekčove alebo vo Veľkom Šariši na Šarišských rybníkoch, ktoré sú veľmi obľúbené,“ uviedol predseda Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Prešove Ján Krákorník.

Chytiť a pustiť je čoraz populárnejšie

Každoročne na svojich revíroch nasadzujú nové ryby, no členská základňa podľa Krákorníka stále hovorí, že je to málo.

Medzi rybármi v Prešove sú však aj takí, ktorí ulovia rybu a pustia ju naspäť. To je podľa predsedu v súčasnosti stále populárnejšie.

Krákorník zároveň hovorí, že okrem problémov s kormoránmi, ktoré do tohto regiónu v zime nalietavajú v počte 500 až 600 kusov a rapídne znižujú počet rýb, sa organizácia pasuje aj s problémom s deťmi a mládežou.

O krúžok pre deti nie je záujem

Medzi členskou základňou je približne 170 detí. Okrem tejto činnosti sa Mestská organizácia Slovenského rybárskeho zväzu venuje aj dobrovoľníckej činnosti, okrem kosenia na brehoch riek a rybníkov je to podľa predsedu organizácie napríklad aj zber odpadkov.

„Spustili sme aj rybársky krúžok pre deti, no ak mám byť úprimný, nie je o to veľký záujem. Snažíme sa rodičov a deti motivovať aj tým, že ak u nás ukončia krúžok, majú rybársky lístok zadarmo, no ani to veľmi nepomáha,“ hovorí Krákorník.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM