Ľubomír Hudačko Krimi

V Poľsku chytili Prešovčana, ktorý je obvinený z vraždy spred osemnástich rokov!

Obvinený z vraždy svojho otca, Gustáv M. z Prešova, je už v rukách polície. Činu sa podľa polície mal dopustiť pred osemnástimi rokmi. Zadržaný bol v poľskej Varšave.

Ilustračný obrázok k článku V Poľsku chytili Prešovčana, ktorý je obvinený z vraždy spred osemnástich rokov!
Zdroj: TASR

Prešovčan Gustáv bol zadržaný na základe operatívnych zistení odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Prešove, za aktívnej pomoci slovenského policajného pridelenca vo Varšave a v súčinnosti s oddelením cieľového pátrania odboru pátrania a kriminalisticko-technických činností úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného.

Polícia o vražde

A čo sa vlastne podľa polície stalo v roku 1996? „Dňa 01. 05. 1996 došlo v kuchyni jedného z rodinných domov na Janáčkovej ulici v Prešove k hádke medzi vtedy 25-ročným Gustávom M. a jeho 53-ročným otcom, tiež Gustávom M. Dôvodom hádky bol záhaľčivý spôsob života obvineného, otec vyčítal synovi nadmerné požívanie alkoholických nápojov a jeho celkový spôsob života,“ uviedol hovorca KR PZ v Prešove Daniel Džobanik.

Počas hádky otec podľa hovorcu vyzval syna aby opustil ich dom, čo on odmietol a na to otec udrel syna po tvári, v dôsledku čoho spadol na podlahu. „Syn sa okamžite postavil a s nožom v ruke raz bodol otca do hrudníka, čím mu spôsobil bodnú ranu v srdci. Poškodený po prevoze do nemocnice v Prešove na následky spôsobeného poranenia toho istého dňa zomrel. Syn bezprostredne po spáchaní skutku z miesta činu ušiel na neznáme miesto,“ vysvetľuje Džobanik.

Stopa sa stratila

Ihneď po nahlásení skutku bola dňa 1.5.1996 na miesto vyslaná policajná hliadka, pričom obvinený sa na mieste činu už nenachádzal. „Následne prípad dokumentovala Výjazdová skupina v tom čase Krajského úradu vyšetrovania PZ Košice v súčinnosti s pracovníkmi odboru kriminálnej polície Okresného veliteľstva PZ v Prešove ako trestný čin vraždy. Na základe získaných a zabezpečených dôkazov bolo už v ten istý deň, kedy došlo k vražde, vznesené obvinenie 25-ročnému Gustávovi M., synovi nebohého,“ doplňuje hovorca.

Polícia po obvinenom okamžite vyhlásila pátranie a boli vykonávané operatívne úkony smerujúce k jeho zadržaniu. Kriminalistom a vyšetrovateľom sa podľa hovorcu v tom období podarilo chronologicky zadokumentovať pohyb obvineného pred skutkom ako aj priebeh skutku. V tom čase dostupnými formami, metódami a prostriedkami sa kriminalisti a vyšetrovateľ dopracovali k postupnej časovej osi, ktorá bola zadokumentovaná a aj potvrdená procesnými úkonmi vyšetrovateľa až do momentu, kedy sa stopa po obvinenom stratila.

O 18 rokov, 3 mesiace a 14 dní

Presne toľko času uplynulo od spáchania trestného činu vraždy. Na základe operatívnych informácii v rámci medzinárodnej policajnej spolupráce a iniciatívy pracovníkov odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva v Prešove bola v Poľsku, v meste Varšava lokalizovaná osoba zodpovedajúca možnému popisu obvineného z tejto vraždy.

„Osoba používala ako osobný doklad vodičský preukaz Československej socialistickej republiky vydaný v roku 1988 a to na meno obvineného. Prešovská krajská kriminálka rozbehla v tejto veci ďalšie operatívne zisťovanie a za aktívnej pomoci policajného pridelenca vo Varšave a v súčinnosti s oddelením cieľového pátrania odboru pátrania a kriminalisticko-technických činností úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru boli získané konkrétne operatívne informácie o pohybe a pobyte obvineného Gustáva M.,“ povedal ďalej Daniel Džobanik.

Zadržali ho vo Varšave

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície KR PZ v Prešove ďalej na základe zabezpečených skutočností vydal dňa 28. 08. 2014 uznesenie o pokračovaní trestného stíhania. V ten istý deň bol za aktívnej spolupráce Krajskej prokuratúry v Prešove a Okresného súdu v Prešove vydaný na obvineného Európsky zatýkací rozkaz.

„Vo štvrtok 04. 09. 2014 v čase o 09.00 h bol vo Varšave na základe Európskeho zatýkacieho rozkazu zadržaný, toho času už 44-ročný, obvinený Gustáv M. z Prešova. Následne bol obvinený rozhodnutím Okresného súdu vo Varšave – Praga vzatý do vydávacej väzby a po zabezpečení všetkých potrebných procesných náležitostí bude vydaný na trestné stíhanie v Slovenskej republike. Hrozí mu trest odňatia slobody na 10 – 15 rokov. Obvinený sa zdržiaval na rozličných miestach v Poľsku, prevažne vo Varšave, kde býval v rôznych podnájmoch, žil sám,“ dodal na záver Džobanik.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM