Správy

V okrese sa môžeme tešiť na pozoruhodnú novinku: Mapa prameňov nášho regiónu!

Už teraz sa môžeme tešiť na výsledok. V okrese Prešov rozbehli pozoruhodný projekt. Spoznávať sa v našom okolí budú pramene a na konci z toho vzíde pre turistov, záujemcov, či cyklistov špeciálna mapa. Tá bude vyrobená v elektronickej, ale aj v tlačenej podobe.

Ilustračný obrázok k článku V okrese sa môžeme tešiť na pozoruhodnú novinku: Mapa prameňov nášho regiónu!
Zdroj: TASR

Občianske združenie Živá Zem rozbehlo projekt Spoznajte pramene okresu Prešov. Jeho cieľom je zmapovať všetky pramene, zistiť, či ide o minerálne, alebo nie, a zaznamenať ich na mape. Uviedol tak štatutárny zástupca združenia Štefan Adamčík.

Monitoring všetkých prameňov

Projekt finančne podporila sumou 2000 eur Komunitná nadácia Veľký Šariš prostredníctvom programu Šariš ľuďom. Združenie sa už v minulosti venovalo kvalite vody v regióne. Zmapovalo minerálne pramene, dalo vyhodnotiť ich vzorky a označilo pri studničkách, či ide o pitný alebo nepitný prameň. Súčasný projekt prinesie monitoring všetkých prameňov, ich kvalitu však nebude skúmať, lebo to, čo platí v danej chvíli, už nemusí o krátky čas. Adamčík spresnil, že v okrese budú musieť osloviť stovku obcí a dve mestá – Prešov a Veľký Šariš.

„Výsledkom bude mapa pre turistov, záujemcov, pre cyklistov, aby vedeli, kde v Prešovskom okrese tieto pramene sa nachádzajú. Ďalšou časťou tohto projektu je upozorniť samosprávy a požiadať ich, aby týmto prameňom venovali dostatočnú pozornosť. Aby si ich cenili, lebo sú to vzácne dary,“ povedal Adamčík. Keďže OZ Živá Zem sa prameňom už venovalo aj v minulosti, Adamčík už teraz predpokladá, že väčšina z nich bude mineralizovaná. Čo sa týka množstva, bude to rôzne. V niektorých obciach nájdu iba jeden prameň, no také Lipovce ich môžu mať aj sedem či osem.

Aktivisti v teréne hľadať nebudú

„Sme zvedaví, ako to dopadne. Či počet prameňov nebude vyšší, ako je doteraz štatisticky zistené,“ povedal Adamčík. Niektoré pramene má združenie už podchytené z predošlých svojich aktivít. Ale tento projekt je postavený na spolupráci so samosprávami. Aktivisti nebudú chodiť do terénu hľadať pramene, ale oslovili starostov, prípadne komunikujú s ľuďmi z obcí, aby im s monitoringom pomohli. Spoliehajú sa na ústretovosť domácich obyvateľov, lebo projekt zároveň zviditeľní samotné obce a mestá.

„Je to tiež apel na ľudí, aby sa o pramene vo svojom okolí starali, čistili ich. Ide tu aj o ekológiu. Mali by vedieť, že okolo prameňa by mala byť nejaká ochranná zóna, poriadok, že to vplýva na kvalitu vody. Súčasne im povieme, akým spôsobom si môžu dať preskúmať zloženie vody,“ uviedol Adamčík. Mapa prameňov bude vyrobená v elektronickej, ale aj v tlačenej podobe, a to aj vo formáte 3D. Bude ju mať k dispozícii Komunitná nadácia vo Veľkom Šariši, ktorá na projekt finančne prispela. V jej kompetencii bude ďalšia distribúcia. Hotová by mala byť do konca septembra.

Môže vás zaujímať:

Na prešovskom legendárnom kúpalisku niekto vyčíňal: Smutné konanie vandalov na Delni!

V Sklade soli na Solivare sa chystá ďalšia zaujímavá akcia: Podrobný program, na čo sa do neskorých hodín tešiť

Dobrý festival v Prešove prinesie nejednu novinku: Tešte sa na vymoženosti, aké doposiaľ neboli!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM