Správy

V obci pri Prešove porozprávali o zaujímavom zvyku: Dvíhanie nevesty!

V Župčanoch ležiacich v okrese Prešov sa storočia uchovávala zaujímavá tradícia v súvislosti s mladomanželmi. O čo išlo pri takzvanom dvíhaní nevesty?

Ilustračný obrázok k článku V obci pri Prešove porozprávali o zaujímavom zvyku: Dvíhanie nevesty!
13
Galéria
Zdroj: TASR

Kultúrne tradície a staré zvyky obce Župčany (okres Prešov) pomáha uchovávať Dedinská folklórna skupina Záborský. Tá sa zameriava predovšetkým na miestny obradový folklór a ten prezentuje doma i na súťažiach po celom regióne. „Máme pomerne dobre zmapovaný celý rok v Župčanoch. Ide o krstiny, svadby či iné príležitosti, sviatky, ale aj zvyky týkajúce sa bežného života a predovšetkým prác na dedine,“ vysvetľuje vedúca súboru Mária Germušková. Súbor vznikol v roku 1998 pri príležitosti osláv 750. výročia prvej písomnej zmienky o obci. V priebehu doterajšej činnosti vytvoril viac ako 20 hudobno-dramatických pásiem, ktoré dokumentujú život a tradície v tejto šarišskej dedine.

„V piesňach i v hovorenom slove našim divákom priblížime napríklad, ako sa u nás pásli husi alebo vyháňal dobytok na lúky, stavali máje i to, ako sa chodilo koledovať. Ľudia sa takto môžu dozvedieť aj to, čo sa spievalo a hovorilo, keď prišiel miestny statkár Puľský skontrolovať, ako mu chlapi v hore richtovali drevo na zimu,“ vysvetľuje Germušková.

Dvíhanie nevesty

Zaujímavá tradícia sa tu storočia uchovávala aj v súvislosti s mladomanželmi. Nejde však len o tradičnú svadbu, odpýtavanie nevesty alebo čepčenie. Na mladomanželov čakala po svadbe ešte jedna povinnosť. „Keď prišli na prvú zábavu už ako manželia, muselo prebehnúť ‚dvíhanie nevesty‘. Ženy ju posadili na hokerlík, tancovali okolo nej a pomaly ju dvíhali a hokerlíkom búchali o zem. To preto, aby bola dobrá manželka a do roka porodila potomka,“ doplnila Germušková. Pripomenula, že mladomanžela zasa medzi seba prijímali dedinskí muži. Tí spievali, na hlavu mu vyliali pohárik pálenky a on potom musel pre nich zaplatiť fľašu páleného v krčme.

Členovia DfS Záborský vo svojich spomienkach uchovávajú aj rodáčku zo Župčian Máriu Juskovú, ktorá sa výraznou mierou zaslúžila o zachovanie množstva tradícií. Z jej rozprávania sa dozvedali, ako sa kedysi žilo v Župčanoch. Dnes má folklórna skupina 30 členov, pričom najmladšia členka má 15 a najstaršia 65 rokov.

Majú CD nosiče

Okrem nich však na miestnej základnej škole vyrastá aj nová omladina. O nich sa však starajú učitelia v základnej umeleckej škole. DfS Záborský nahrala niekoľko CD nosičov s tradičným šarišským folklórom a každý rok sa zúčastňuje súťaží. Na okresných prehliadkach sa pravidelne umiestňuje na popredných miestach a často reprezentuje svoju obec aj na regionálnych súťažiach.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Fotoreportáž zo zaujímavej obce pri Prešove: Župčany zachytené v obrazoch
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM