Monika Földešiová Rôzne

V novej kuchynke sa môžu zdokonaľovať aj imobilní žiaci

Telesne postihnutí žiaci, ktorí navštevujú Základnú školu na Prostějovskej ulici v Prešove, budú môcť získavať zručnosti pri príprave jedál v novozriadenej kuchynke. Na modernizáciu a vybavenie priestorov škola použila prostriedky vo výške 3514 eur,

„V škole máme 441 detí, z ktorých je 51 hendikepovaných, pričom 12 sa pohybuje na invalidnom vozíku. Keďže naším cieľom je vytvoriť rovnaké podmienky pre všetkých žiakov, rozhodli sme sa investovať do novej kuchynky, kde sa môžu zdokonaľovať spoločne zdravé i hendikepované deti,“ povedal pre TASR riaditeľ školy Marián Molčan.
Dodal, že vareniu sa žiaci venujú v rámci vyučovania na technických prácach, ale veľký záujem o kuchárske umenie prejavujú aj počas krúžkovej činnosti. Podľa riaditeľa bolo prekvapujúce hlavne to, že o túto činnosť sa zaujímali najviac chlapci z piatych a vyšších ročníkov.
V zrekonštruovanej učebni na ploche viac ako 50 metrov štvorcových umiestnili nové vybavenie do priestoru tak, aby tu nemali problém pohybovať sa deti odkázané na invalidný vozík, prípadne tie ktoré potrebujú barly. Chlapci a dievčatá majú k dispozícii dva elektrické sporáky, veľkú kuchynskú linku, stoly, stoličky, riad, chladničku a ďalšie potrebné vybavenie.
„Chceme, aby sa deti naučili, ako si prihriať jedlo, naservírovať na stôl či uvariť čaj alebo pripraviť si jednoduchý pokrm. Všetci sa takto môžu učiť samostatnosti, ale aj navzájom si pomáhať,“ povedal riaditeľ.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM