Ľubomír Hudačko Kultúra

V nemeckom meste sa hovorilo o Prešove: Ľudí z Remscheidu zaujali naše žiačky

V roku 2003 bol v nemeckom Remscheide založený spolok, ktorý mal prehlbovať a pestovať vzniknuté priateľské vzťahy medzi ním a Prešovom. Pri príležitosti 10. výročia svojho vzniku zorganizoval spolok „Partnerstvo miest Remscheid – Prešov“ podujatie Slovenský týždeň.

Ilustračný obrázok k článku V nemeckom meste sa hovorilo o Prešove: Ľudí z Remscheidu zaujali naše žiačky
Zdroj: Dnes24.sk

V partnerskom meste Prešov, v Remscheide (Nemecko) v rámci „Slovenského týždňa“ prebiehali od 14. 06. do 20. 06. 2013 viaceré zaujímavé akcie spojené s prezentáciou Slovenska a mesta Prešov, ktoré sa konali pod záštitou veľvyslanca Slovenskej republiky v Nemecku pána Igora Slobodníka a primátorky Remscheidu pani Beate Wilding.

Partnerstvo medzi mestami existuje od 17. 04. 1989, kedy bola podpísaná partnerská zmluva medzi vtedajším primátorom Willi Hartkopfom a Dr. Milanom Rovňákom, vtedajším predsedom národného výboru Prešova.

Slovensko zastupovali i žiačky z Pedagogickej a sociálnej akadémie

Oficiálna slávnosť pri uvedenej príležitosti sa konala v sobotu 15.06. 2013 na Remscheidskej radnici za účasti primátorky pani Beate Wilding, pani Petry Kammerevert – poslankyne Európskeho parlamentu, pána Armina Wenkeho – predsedu spolku „Partnerstvo miest Remscheid – Prešov“ a zástupcov radnice a správy mesta Remscheid. Slovenskú stranu zastupovali členky Prešovského partnerského spolku Mgr. Eva Plavčanová, PaedDr. Zdenka Uherová, PhD. a žiačky Pedagogickej a sociálnej akadémie v Prešove Denisa Šechná, Viktória Vojteková a Klaudia Sokolová, ktoré počas celého týždňa spestrovali jednotlivé podujatia ľudovým spevom v krojoch za sprievodu akordeónu.

Prvé vystúpenia žiačok sa uskutočnili už v sobotu popoludní, kedy spievali a hrali v polhodinových intervaloch v Allee-Center (nákupné centrum v Remscheide), čím priťahovali pozornosť nielen starších, ale aj mladých divákov, ktorí tak mali možnosť bližšie sa oboznámiť s našou kultúrou. Okrem zrakových a sluchových podnetov si prišli na svoje aj všetci maškrtníci, ktorí si mohli kúpiť kúsok zo sladkej, obrovskej torty upečenej iba pre danú príležitosť, na ktorej boli zobrazené znaky spomínaných miest.

Bryndzové halušky či kapustnica

K ďalším aktivitám, ktoré lákali občanov na podujatia „Slovenského týždňa“ patrila výstava s dielami všestranného slovenského umelca, žijúceho v Kolíne, Milana Sládeka. Na programe bolo uvedenie jeho pantomimického stvárnenia drámy „Peer Gynt“ Henrika Ibsena s organovým sprievodom pani Ruth Forsbach.

Pondelok bol venovaný oblasti hospodárstva, kde sa na podujatí s názvom „Slovensko – dynamický trh v srdci Európy“ predstavili Remscheidské firmy, ktoré majú so Slovenskom ekonomické kontakty.

„Slovenský týždeň“ sa nezaobišiel bez typických slovenských jedál, ku ktorým nepochybne patria bryndzové halušky. Tieto, ale aj iné slovenské špeciality (nechýbala ani typická kapustnica), ponúkala v utorok 18. 06. v Remscheide reštaurácia „Romanowski“.

Banáš na gitare

Bližšie, ale aj vzdialenejšie dejiny Slovenska zaujímavo prezentovala prof. PhDr. Mária Vajičková, CSc. z Pedagogickej fakulty UK v Bratislave vo svojej prednáške „Geschichte der Slowakei“ (Dejiny Slovenska), ktorá sa uskutočnila v priestoroch Volkshochschule.

V posledný deň „Slovenského týždňa“ prilákal záujemcov o literatúru a históriu do foyeru Verejnej knižnice v Remscheide Jozef Banáš a jeho bestseller „Zóna nadšenia“. Sám autor zaujímavo predstavil uvedený román, ktorý v sebe nesie autobiografické črty a je dramatickým príbehom priateľstva a lásky z rokov 1968 – 2008. Zároveň odzrkadľuje aj spoločenskú a politickú situáciu daného obdobia.

Jeho román získal v čitateľskej ankete Knižnej revue ocenenie Kniha roka 2008. Jozef Banáš zaujal nemeckých poslucháčov pútavým rozprávaním o knihe a tiež hrou na gitare a spevom, pri ktorom ho v jednej z piesní sprevádzali už menované žiačky z Pedagogickej a sociálnej akadémie z Prešova.

V rámci podujatia boli v Remscheide vystavené rôzne slovenské ľudové výrobky z dreva či šúpolia, paličkované čipky a kroje. Návštevníci podujatí mohli z rôznych prospektov o Slovensku a meste Prešov získať mnoho cenných informácií a tiež tipov, ako stráviť letnú alebo zimnú dovolenku na Slovensku. Okoloidúci občania sa mali možnosť zúčastniť kvízu s otázkami o našej krajine.

Je naozaj obdivuhodné s akým nadšením a zápalom pripravil náš partnerský spolok v Remscheide pod vedením jeho predsedu Armina Wenkeho toto podujatie. Veľká vďaka patrí pani Eve-Marii Kremer, ktorá organizačne zabezpečovala všetky podujatia a zároveň poskytla žiačkam z Prešova ubytovanie a stravovanie. Za starostlivosť počas pobytu aj ubytovanie a stravovanie patrí vďaka tiež manželom Erike a Hansovi Frohberg, ktorí venovali svoj voľný čas a sprevádzali návštevníkov nielen v priebehu jednotlivých podujatí, ale ochotne a veľmi zaujímavo oboznamovali so samotným mestom s jeho okolím a nepochybne zaujímavým mestom Kolín.

Je nám ľúto, že aj napriek pozvaniu z nemeckej strany sa z predstaviteľov nášho mesta nikto na tomto významnom podujatí nezúčastnil.

Text a foto: Eva Plavčanová, Zdenka Uherová

Slovenský týždeň v Nemecku
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM