Webnoviny - Rôzne

V nádrži Sigord plávajú po siedmich rokoch pstruhy

Vo vodnej nádrži Sigord neďaleko Prešova môžu rybári po siedmich „suchých“ rokoch opäť loviť ryby. Slovenský rybársky zväz Prešov tu vypustil 500 kilogramov (1200 kusov) lovných pstruhov dúhových.

História nádrže Sigord

Priehradu postavili v rokoch 1965–1967, jej pôvodnou funkciou bolo zavlažovanie polí vo vlastníctve Jednotného roľníckeho družstva (JRD) v Kokošovciach. Podľa starostu družstvo skrachovalo, hospodárenie prešlo pod Štátny majetok Prešov, ktorý nikdy vodu z priehrady na zavlažovanie nevyužíval. Vodnú nádrž potom využívali výlučne na rekreačné účely. Mestská správa služieb Prešov tu vybudovala mólo, kde poskytovala rekreantom loďky a vodné bicykle. V okolí postavili tri prešovské podniky detské tábory.

Poškodenú priehradu vlani na jeseň vyčistili nezamestnaní od náletových drevín v rámci projektu protipovodňových opatrení. Práce koordinovala obec Kokošovce, do ktorej katastra vodné dielo patrí.

Slovenský vodohospodársky podnik. š. p., ako správca vodného diela, opravil technologické zariadenia a napriek extrémne suchej jeseni koncom minulého roka nádrž nanovo napustil.

Jej hladina nie je taká vysoká, ako bývala v minulosti, slúži totiž aj ako protipovodňová nádrž na zachytenie návalovej dažďovej vody. Napriek tomu si k vode už našli cestu rybári aj turisti.

Ľudia si pstruhy pochvaľujú

S Povodím Hornádu a Bodvy opäť uzavrel dohodu o nájme prešovský rybársky zväz a o revír sa bude starať. Na začiatku rybárskej sezóny vyčistili brehy. Pokiaľ bude voda v priehrade, budú sa starať aj o hrádzu, ktorú musia pravidelne kosiť.

Tajomník prešovského rybárskeho zväzu Karol Michalik uviedol, že majú od rybárov dobrú odozvu. Ľudia si pochvaľujú, že si tu opäť môžu prísť chytiť „toho svojho pstruha“.

Myslí si však, že dno sa malo vyčistiť aj od nánosov bahna. Na brehoch sa opäť rozbujnela vegetácia. Lodenica je vydrancovaná a vie si predstaviť, že by to tu mohlo vyzerať krajšie.

Podľa neho by to mal dať do poriadku štát, resp. Povodie Hornádu a Bodrogu. Obáva sa, či priehradu na jeseň opäť nevypustia. „Bolo to obľúbené miesto pre Prešovčanov, zóna oddychu, kde sa ľudia v lete kúpali a člnkovali, v zime sa tu chodili korčuľovať,“ spomenul Michalik.

Rybársky zväz mal v nájme od obce Kokošovce dve lodenice, ktoré si ich členovia brigádnicky upravili, skultúrnili, mali tu zariadenú aj kuchynku, krb. „Za seba môžem povedať, že by som chcel, aby to tu opäť vyzeralo pekne,“ povedal Michalik.

Sigord tento rok nevypustia

Hovorca a manažér pre mediálne vzťahy Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p. Pavel Machava povedal, že ich podnik v tomto roku neplánuje vypustenie vodnej nádrže Sigord. Čo sa týka zveľadenia okolia, „pokiaľ rybári chcú pomôcť, sú vítaní,“ uviedol. Machava zdôraznil, že hlavným cieľom stavebnej investície vo výške 80-tisíc eur boli protipovodňové opatrenia.

Hladina vodnej nádrže Sigord má rozlohu dva hektáre. Nádrž sa nachádza v katastrálnom území obce Kokošovce.

Jej starosta Vincent Ivanecký informoval, že priehradu vypustili v roku 2004 po povodniach, kedy sa nedarilo ovládať stavidlá. Voda, ktorá mala pretekať cez zanesené rúry pod stavebným múrom sa preliala do odtokového kanála, ktorý poškodila.

Odvtedy bola nádrž prázdna, úplne zarástla náletovými drevinami a rekreanti sem prestali chodiť. Starostu preto teší, že sa situácia začína meniť k lepšiemu.

Obec má vydané stavebné povolenie na cyklotrasu, ktorá je súčasťou projektu cykloželezničky Prešov – Zlatá Baňa. Ide o chodník pre cyklistov, ktorý povedie po bývalej trase pionierskej železničky. Na Sigorde je vyše 200 rekreačných chát, z toho v katastri obce Kokošovce 180.

presov24/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM