Ľubomír Hudačko Kultúra

V meste sa chystá slávnostná premiéra filmu: V Prešove známe mená uvidíme v tragikomédii

Vo vianočnom období sa v Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove uskutoční slávnostná premiéra celovečerného filmu Ujo Viktor. Prešovským divákom sa predvedú známe mená v tragikomédii, ktorá odhalí to, čo sa môže udiať počas osláv v spoločnosti starých priateľov.

Ilustračný obrázok k článku V meste sa chystá slávnostná premiéra filmu: V Prešove známe mená uvidíme v tragikomédii
Zdroj: Dnes24.sk

Tragikomédia už 28.12. diváka prenesie do hotela uprostred malebnej zimnej prírody na Čertovici v Nízkych Tatrách v dobe nastávajúcich udalostí súvisiacich s oslavou príchodu nového roka. Film je autobiografickou spomienkou režisérky Viktórie Rampal Dzurenko a je to zároveň aj jej celovečerným debutom.

Film Ujo Viktor v žánri psychologickej tragikomédie pojednáva o neschopnosti úprimnej komunikácie medzi vrstovníkmi a príslušníkmi jednej rodiny so slovenskými a ukrajinskými koreňmi. Šesť dávnych členov rodiny a kamarátov sa stretáva po 10 rokoch. Počas dvoch dní sa oddávajú veľkej zábave no zároveň sa otvoria aj vzájomné staré rany, obnovia sa staré lásky a skryté túžby vyjdú na povrch. To všetko v spoločnosti neodmysliteľného vianočného obžerstva a alkoholu. Čo sa však nakoniec zmení v živote hrdinov? – Vlastne nič.

Vo filme sa predstaví štvorica hercov z východného Slovenska. Ide o mená, ktoré sú Prešovčanom známe, kedže pravidelne vystupujú na doskách Divadla Alexandra Duchnoviča.. Vo filme hrajú Vasil Ruzsinák, Ľudmila Kozmenková, Jaroslava Sisáková a Eugen Libežňuk. Okrem nich vo filme hrajú Oskar Élek, Ján Jakab a Alla Alexandrov. Film je zaujímavý aj tým, že sa jedná o československý projekt, v ktorom ale podstatnú časť štábu tvorili mnohí zahraniční mladí filmári. Divák tak sleduje dielo, na ktorom spoločne pracoval štáb zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Indie, Libanonu, Moldavska, Portugalska a Írska.

Ujo Viktor je magisterský absolventský film režisérky Viktórie Rampal Dzurenko, ktorá má rusínske korene. Vznikol v produkcii FAMU – Filmovej a televíznej Akadémii múzických umení v Prahe v spolupráci s občianským združením trans-for.me. Premiéra je realizovaná s podporou a v priestoroch Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove.

Ujo Viktor v DAD Prešov
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM