Krimi Krimi

V kraji zahynulo už 36 ľudí, polícia sa rozhodla konať: Opatrenia, s ktorými odteraz musíme rátať!

Na cestách Prešovského kraja zomrelo od začiatku tohto roka už 36 ľudí, prezrádza alarmujúce číslo polícia. Pozrite si najčastejšie príčiny týchto nehôd a tiež to, aké opatrenia pripravili muži zákona. S čím treba počítať?

Ilustračný obrázok k článku V kraji zahynulo už 36 ľudí, polícia sa rozhodla konať: Opatrenia, s ktorými odteraz musíme rátať!
Zdroj: Policajný zbor SR

Ako informuje krajský policajný hovorca Daniel Džobanik, z hrozivého čísla 36 až jednu tretinu, teda 12, tvorili chodci. Rovnako 12 usmrtených bolo vodičov, 7 motocyklistov a 5 spolujazdcov.

„Ak sa pozrieme na príčiny týchto dopravných nehôd, tak na prvom mieste je porušenie povinností vodiča (10), na druhom spôsob jazdy (7) a na treťom rýchlosť (5) a porušenie povinností chodcov (5),“ ozrejmuje ďalej Džobanik s tým, že alkohol asistoval u 10 usmrtených, pričom 5 z toho boli chodci.

Vidieť a byť videný

Ďalším nelichotivým faktom je podľa jeho slov to, že každý mesiac sa stala aspoň jedna smrteľná dopravná nehoda. Najviac, šesť, ich bolo v júni, päť v septembri a po štyri v januári, máji a júli. „Takmer polovica smrteľných dopravných nehôd sa v tomto roku stala za tmy alebo zníženej viditeľnosti! Aj preto polícia neustále pripomína a upozorňuje vodičov a chodcov na zvýšenú ostražitosť a opatrnosť práve v tomto čase a stále pamätať na heslo „Vidieť a byť videný“,“ zdôrazňuje policajný hovorca.

A teraz prichádza zima…

Podľa jeho ďalších slov v jesennom a neskôr v zimnom období, keď je v ranných hodinách dlhšie znížená viditeľnosť a večer sa skôr stmieva, dopravná polícia každoročne zaznamenáva nárast počtu dopravných nehôd s účasťou nemotorových účastníkov cestnej premávky.

„Vzhľadom na nepriaznivý vývoj situácie pri počte usmrtených chodcov sa polícia v Prešovskom kraji v nasledujúcich dňoch a týždňoch viac zamerá práve na chodcov a ich povinnosti v cestnej premávke, ale taktiež na vodičov a ich povinnosti voči chodcom,“ prezradil Džobanik.

Každý novembrový piatok budú podľa neho celokrajské dopravné akcie so spomínaným zameraním. „Okrem toho jednotlivé okresné riaditeľstva PZ vykonajú na svojom území ďalšie dopravné akcie a to v dňoch a časoch podľa analýzy stavu dopravnej nehodovosti v danom okrese,” uzavrel Džobanik.

Preventívne rady polície

Chodci:

  • neprebehovať cez cestu kade – tade
  • reflexné prvky!
  • nevstupovať na vozovku spoza stojaceho auta

Vodiči:

  • rešpektujte práva chodcov na priechode a buďte predvídaví
  • opatrnosti nie je nikdy dosť
  • pri zníženej viditeľnosti používajte stretávacie svetla i počas dňa
  • alkohol je problém nie len pri vodičoch, ale i nemotorových účastníkoch cestnej premávky

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM