Ľubomír Hudačko Správy

V hlavách im to poriadne páli: V Prešove si to medzi sebou rozdali intelektovo nadané deti

Na Pedagogickej fakulte Prešovskej univerzity testovali logické schopnosti. Hlavnými protagonistami boli intelektovo nadané deti, do metropoly Šariša sa zišli z celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku V hlavách im to poriadne páli: V Prešove si to medzi sebou rozdali intelektovo nadané deti
Zdroj: TASR

V školských kolách sa na tejto olympiáde zúčastnilo 2254 detí, sa na PU zúčastnilo finále 100 detí. Do Prešova prišli z Banskej Bystrice, Bardejova, Humenného, Košíc, Levíc, Lučenca, Martina, Michaloviec, Nitry, Považskej Bystrice, Prievidze, Rimavskej Soboty, Sabinova, Spišskej Novej Vsi, Topoľčian, Trenčína, Trnavy, Vranova nad Topľou, Zvolena a Žiliny.

„Sú rozdelené do kategórií A a B. Žiaci riešia úlohy, ktoré sú zamerané na matematický úsudok, priestorový úsudok, logické myslenie a verbálne myslenie. Pravidlá sú veľmi jednoduché. Ide o počet bodov. V prípade rovnosti bodov sa rozlišuje na základe počtu vyriešených problematickejších dvojbodových úloh. Tretie kritérium je čas,“ uviedol hlavný organizátor podujatia Ľuboš Lukáč. Deti píšu test v dvoch kolách, na každé majú 30 minút. Použiť nemôžu kalkulačky ani mobily, iba svoje hlavy, perá a na pomocný papier si môžu robiť výpočty. Výsledky sa dozvedeli popoludní.

Deti mali možnosť absolvovať večer talentov v rekreačnej oblasti Sigord, kde mali spoločné aktivity a kreatívne hry. V čase testovania detí sa na fakulte stretli aj ich učitelia a psychológovia na seminári Rozumieme nadaným, kde diskutovali s odborníkmi z oblasti psychológie a pedagogiky.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM