Ľubomír Hudačko Rôzne

V Bosákovej banke v Prešove otvorili štyri výstavy: K tomu aj pocta, vyhlásili Rok Michala Bosáka!

Pri príležitosti 145. výročia narodenia filantropa a bankára Michala Bosáka otvorili v Prešove, v budove Bosákovej banky, štyri výstavy. Tie súvisia s osobnosťou našich dejín podpísanou na amerických dolároch.

Ilustračný obrázok k článku V Bosákovej banke v Prešove otvorili štyri výstavy: K tomu aj pocta, vyhlásili Rok Michala Bosáka!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

„Podarilo sa nám tu umiestniť trvalú expozíciu veľkej výstavy Michal Bosák – americko-európsky bankár pochádzajúci z EuroCentralRegion-u. Druhou je výstava Významní bankári zo Slovenska, ktorú som pripravoval viac ako dva roky. Vybrali sme 11 najúspešnejších a najvýznamnejších bankárov, prvý je Samuel Jurkovič, ktorý založil prvé Všeobecné úverové družstvo na európskom kontinente,“ priblížil prezident Spoločnosti Michala Bosáka Rudolf Bosák.

Sprístupnená je aj výstava s názvom Perokresba Michala Bosáka, ktorá pozostáva z troch víťazných prác detí do 15 rokov. Tie mali ešte v roku 2008 nakresliť Michala Bosáka. Vystavené obrazy sa stanú zároveň základom pre poštové známky a budú aj súčasťou kalendára Michala Bosáka.

Premiérovo bola predstavená aj výstava Perokresba školy Michala Bosáka. Sú to tri práce, ktoré vybrala porota z bienále prác z Česka, Poľska, Slovenska, Ukrajiny a Maďarska. Táto výstava potrvá v Prešove len dva týždne a potom bude až do konca roka 2015 putovať po celom Slovensku. Všetky exponáty sú umiestnené v riaditeľmi Michala Bosáka v bývalej pobočke Americko-slovenskej banky v Prešove, dnes známej ako Bosákova banka.

Na podujatí Rudolf Bosák prezentoval aj kalendár významných bankárov a vyhlásil súťaž pre stredné školy v riešení ekonomických problémov a súťaž pre žiakov základných a stredných škôl o najlepší kreatívny článok o svojej škole s názvom Bosákova škola Prešova.

Návštevníci výstav si tiež pripomenuli 90 rokov od darovania prvej novostavby Štátnej ľudovej školy na území Československa po prvej svetovej vojne Bosákovej rodnej obci Okrúhle. V novom Bosak Saloone na Jarkovej ulici v Prešove bol zároveň slávnostne vyhlásený rok 2015 za Rok Michala Bosáka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM