Rôzne

Už v tento piatok: V Prešove bude hodinová blokácia troch úsekov ciest

Prešovčania budú opäť blokovať cesty s cieľom dosiahnuť výstavbu obchvatov v meste. Stane sa tak už v piatok 31. marca.

Ilustračný obrázok k článku Už v tento piatok: V Prešove bude hodinová blokácia troch úsekov ciest
10
Galéria
Zdroj: TASR

Občianske združenie Lepší Prešov pripravuje v tento piatok na hodinu zastavenie premávky na troch mimoriadne exponovaných cestných uzloch v Prešove. Súčasne aktivisti v utorok zaslali otvorené listy vláde SR a prezidentovi Andrejovi Kiskovi, v ktorých ich žiadajú o urýchlené riešenie dopravnej situácie v Prešove. Informoval o tom predseda združenia Jozef Baran.

Kde bude blokácia?

Organizátori protestného podujatia zablokujú v piatok od 16.00 do 17.00 h obojstranne štvorprúdové cesty na troch frekventovaných úsekoch v Prešove. Premávku odstavia nepretržitým prechádzaním cez priechody na začiatku Sídliska III, na Sídlisku Sekčov a v mestskej časti Nižná Šebastová.

Prvým miestom bude Levočská ulica na spoločnej zastávke MHD a SAD medzi križovatkami ulíc Levočská – Obrancov mieru a Levočská – Volgogradská. Druhým miestom blokácie bude zastávka MHD Pavla Horova na Ulici arm. gen. Svobodu. Vodiči musia rátať tiež s dočasným zastavením premávky na priechode pri zastávke MHD Pažica na Vranovskej ulici.

Baran uviedol, že dopravná situácia na území Prešova je natoľko kritická, že zo strany vlády očakávali už na ich prvú výzvu z 21. decembra 2016 pružnejšiu reakciu. „Keďže do dnešného dňa sme nedostali žiadnu odpoveď a rovnako ani z nášho druhého protestu sme nedostali žiadne záruky, garancie, že v tomto smere vláda robí nejaké pružnejšie aktivity, aby sa kritický stav dopravy v Prešove v krátkej dobe začal riešiť, tak sme avizovali, že budeme pokračovať v blokácii dopravy so zvyšovaním časového intervalu blokácie. Vidíme to zase ako jediný spôsob upozorniť vládu, že stav dopravy si skutočne vyžaduje iné riešenie, než momentálne jednotlivé rezorty prezentujú.“

Čo sa píše v liste?

V otvorenom liste sa píše, že najzávažnejším negatívnym faktorom neriešenej dopravy v Prešove je ohrozovanie životného prostredia a zdravia obyvateľov mesta, ktorí sú vystavení dlhodobo nadmerným hodnotám hluku, vibrácií a škodlivých emisií, tento stav presiahol mieru únosnosti a vyžaduje si prioritné riešenie. „Napriek tomu sme svedkami protichodných až nepochopiteľných stanovísk zo strany ministerstva dopravy a ministerstva financií. Bez dobudovania diaľnice D1 – juhozápadného obchvatu, a R4 – severného obchvatu nie je možné dopravnú situáciu v meste Prešov vyriešiť,“ uvádzajú aktivisti.

Zdroj: TASR

„V prípade, že vláda nebude na tento stav účinne reagovať v lehote do 30 dní, občianske združenie Lepší Prešov bude iniciovať hromadné súdne žaloby a žiadať finančné odškodnenie od štátu za negatívne a škodlivé dosahy na zdravie a životné prostredie obyvateľov,“ píše sa ďalej. Baran povedal, že majú v rukách akreditované meranie, kde hladiny hluku boli prekročené o 50 percent. Budú iniciovať aj ďalšie merania. Dodal, že žaloby považujú za krajnú možnosť, ale opierajú sa o podobný prípad z Českej republiky, kde najvyšší súd potvrdil finančné odškodnenie obyvateľom, ktorí boli dlhodobo zaťažovaní negatívnymi vplyvmi hluku, vibráciami a škodlivými emisiami.

Aktivisti uviedli, že pokiaľ vláda SR bude naďalej nečinná, nevylučujú ďalší protest s ešte dlhším časovým intervalom. Doplnili, že na problém chcú upozorniť aj hudobným koncertom v centre mesta, kde by prešovské kapely tiež upozornili na to, že dopravnú situáciu v meste treba neodkladne riešiť.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť zábery z ostatnej blokácie v Prešove.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Prešovčania opäť protestovali: Na Levočskej blokovali dopravu
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM