Správy

Už poznáme mená laureátov Ceny mesta Prešov: Ocenená bude aj hudobná skupina

Laureáti Cien mesta Prešov sú známi. O menách rozhodli poslanci na stredajšom zastupiteľstve. Pocty sa dostane napríklad aj známej hudobnej skupine.

Ilustračný obrázok k článku Už poznáme mená laureátov Ceny mesta Prešov: Ocenená bude aj hudobná skupina
Zdroj: Mesto Prešov

Verejné ocenenie Cenu mesta Prešov za minulý rok dostane matičiar a pedagóg Ladislav Matisko, hudobná skupina Mloci a akademik a vedec Karol Vasilko. Cenu určenú pre úspešné firmy Opálové zrnko získava prešovská spoločnosť MP Kanal service, s.r.o. Odborná komisia vyberala spomedzi 17 návrhov na Cenu mesta a z dvoch návrhov na cenu Opálové zrnko. O laureátoch definitívne rozhodli mestskí poslanci na stredajšom zastupiteľstve.

Kytička domovine

Ladislav Matisko svoj život zasvätil šíreniu a udržiavaniu matičnej činnosti, formovaniu národného povedomia detí a mládeže a poznávaniu bohatej histórie Prešova. Ako stredoškolský pedagóg pôsobil vyše 40 rokov, venoval sa mimoškolským aktivitám mladých ľudí. Z jeho podnetu vznikli podujatia Kytička domovine, Folklór Prešov, Slovenské slnko, Za krásu slova, Hviezdoslavov Prešov, Pribinove poklady, Cyrilo-metodské slávenie.

Významná je jeho angažovanosť v Matici slovenskej. Tri volebné obdobia (12 rokov) pôsobil vo funkcii predsedu Miestneho odboru Matice slovenskej a bol aj predsedom jej Krajskej rady.** Ocenenie získava za významné zásluhy pri výchove a vzdelávaní mladej generácie**. A aj za celoživotnú činnosť pri formovaní národného povedomia Prešovčanov, pri ochrane slovenského jazyka, propagácii národného kultúrneho dedičstva, ľudovej kultúry, umenia a národných tradícií.

Skupina Mloci pôsobí na hudobnej scéne od roku 1984, venuje sa pôvodnej hudobnej tvorbe v oblasti country, folku a trampskej hudby. Ich koncerty sú plné humoru, satiry a komických situácií.

Šarišské nárečie

Doma na ich koncertoch zaznieva šarišské nárečie, ktorým živo komunikujú s obecenstvom. Skupina získava ocenenie za dlhoročný prínos k rozvoju nezávislej hudobnej scény s osobitým dôrazom na miestnu kultúru a nárečie. Poslanci pri navrhovaní verejného ocenenia pre akademika a vedca Karola Vasilka vyzdvihli jeho prínos v oblasti mechanického inžinierstva a výrobných technológií. Počas 40 rokov profesionálnej kariéry publikoval viac ako 300 vedeckých článkov, 50 patentov, 22 monografií a 13 vysokoškolských učebníc. Bol prvým dekanom novozaloženej Fakulty výrobných technológií so sídlom v Prešove Technickej univerzity v Košiciach.

Pôsobí ako expertný poradca pre množstvo národných a zahraničných firiem. Jeho meno je späté s výskumom valivých ložísk. Cenu získava za prínos v oblasti vedy, vzdelávania, šírenia dobrého mena doma i v zahraničí, za spoluprácu so strojárskymi firmami v oblasti výskumu a prezentáciu mesta Prešov v medzinárodnom priestore.

Opálové zrnko

Ocenenie Opálové zrnko dostane prešovská spoločnosť MP Kanal service, s.r.o., ktorá sa zaoberá problematikou verejnoprospešných služieb a odpadového hospodárstva. Ceny si prevezmú na slávnostnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva 7. júna počas Dní mesta Prešov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM