Ľubomír Hudačko Rôzne

Už má vynovenú tvár: Radničná brána v Prešove sa dočkala zreštaurovania, FOTO

Prešovčania, všimli ste si to už? Historická budova radnice v našom meste sa už môže pochváliť vynovenou bránou. Pozrite si foto.

Ilustračný obrázok k článku Už má vynovenú tvár: Radničná brána v Prešove sa dočkala zreštaurovania, FOTO
2
Galéria

Historická budova radnice v Prešove sa už pýši vynovenou radničnou bránou. Vstupná brána radničnej budovy je už totiž zreštaurovaná. Obnova si vyžiadala veľmi precízne práce odborníkov. „Za najnáročnejšie sme považovali odstraňovanie troch rôznych vrstiev, ktoré boli na dvere v minulosti nanesené,“ prezradil reštaurátor.

Prečítajte si: Informačný panel v Prešove? Turisti sa nič nedozvedia! FOTO

Reštaurátorské práce sa realizovali v zmysle podmienok Krajského pamiatkového úradu v Prešove, ktorý ich stanovil z dôvodu zachovania pamiatkových hodnôt národnej kultúrnej pamiatky pamiatkového územia Pamiatková rezervácia Prešov. Osadením pôvodných radničných dverí sa tak prinavrátil „glanc“ i dôstojnosť hodná tohto miesta, národnej kultúrnej pamiatky, budovy zo 16. storočia.

Na radničnej bráne bola zachovaná drevená výplň, obnovená bola umelecko–remeselným spôsobom, zrepasovaný bol aj zámok. „Práce zahŕňali aj umelecko-remeselné ošetrenie drevených prvkov brány, skla, kľučiek a štítkov, opätovnú montáž pôvodnej historickej brány vrátane potrebných kamenárskych a stavebných úprav v sume 8 526 eur vrátane nákladov na súvisiace stavebné práce i náklady na materiál, réžiu a odvody do fondov,“ uviedla hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Prečítajte si: Prešovčanka tvorí pozoruhodné fotky: Čo záber to hotové umelecké dielo!

Dodávateľom prác bol Pamiatkový úrad Slovenskej republiky, pracovisko Levoča. Budova bola v stredoveku honosným meštianskym domom. Od roku 1945 sídlil v budove mestský národný výbor, po roku 1990 mestský úrad. V roku 1961 bola radnica zapísaná do zoznamu národných kultúrnych pamiatok.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM