Milan Jusko Kultúra

Úvodný Eastsider úspešný. Je sa na čo tešiť o rok

Prvý ročník Filmového festivalu Eastsider ponúkol prešovským divákom a diváčkam viac ako šesťdesiat filmov a osem hudobných podujatí. Zaujala i prednáška Petra Konečného na tému Najsilnejšie jednozáberové scény. Zabaviť sa prišlo cez 1200 divákov.

Súťažná sekcia Vychádzajúce hviezdy patrila pätnástim študentským filmom. Odborná porota, ktorú tvorili filmový historik Maciej Gil, strihač František Krähenbiel a hudobník David Kollar udelila cenu Grand Prix mladému režisérovi Marekovi Janičíkovi, absolventovi Akadémie umení v Banskej Bystrici. Získal ju za 28 minútovú snímku Kino Svet. „Konkurencia bola veľmi silná, Marekov film mal v sebe niečo silné a zvláštne. Jeho snímka súčasne nepôsobila ako študentský, ale ako profesionálny film,“ povedal o víťaznom filme Maciej Gil. Svojho favorita si vybrali tiež diváci. Cenu diváka získal 26 minútový film Príbehy z Chladiarne režiséra Grzegorza Jaroszuka z National Film School v Lódzi.

Pozvanie na festival prijali osobnosti filmu, ale aj mladí tvorcovia. Zahraničným hosťom bol filmový historik, organizátor filmových akcií a manažér filmovej kultúry v Poľsku Maciej Gil. Pre festival pripravil sekciu Svieži severný vietor, ktorá bola prehliadkou poľskej filmovej tvorby. František Krähenbiel sa profesionálne venuje strihu filmov a spolupracoval na filmoch Marka Škopa, Juraja Lehotského alebo Zuzany Piussi. Strihal a produkoval filmy Iné svety, Osadné a Slepé lásky. Svoje snímky uviedli nádejní tvorcovia Erik Bošnák (Immortalitas) a Teodor Kuhn (Momo, za ktorý dostal cenu pre najlepší krátkometrážny film na výukovom programe Midpoint).

//“Celý festival hodnotím veľmi pozitívne. Stretli sme sa s veľkou ústretovosťou zo strany mesta a ďalších spoluorganizátorov. Potešila kvalita jednotlivých sekcií a prekvapila ma vysoká úroveň filmov v študentskej sekcii. Som rád, že prišiel Maciej Gil, ktorý bol dobrým patrónom festivalu. Verím že festival má predpoklad sa v Prešove udomácniť a vybudovať tradíciu.“ //zhodnotil podujatie organizátor Miro Lánik.

Eastsider prilákal viac ako 1200 divákov rôznych vekových kategórií nielen na filmy, ale aj sprievodné podujatia. „Počas festivalu panovala veľmi príjemná a družná atmosféra. Osobne ma potešil záujem o filmy Béllu Tarra, ktoré pritiahli mladých divákov a boli najnavštevova­nejšie.“ uviedol Lánik. Návštevníci tiež nevynechali premietania filmov pod holým nebom. V prešovskej Záhrade umenia si vychutnali snímky Tigre v meste, 7 divov Bratislavy a Koniec Roberta Mitchuma.

Organizátori plánujú pokračovať v projekte Eastsider aj budúci rok, sľubujúc ešte kvalitnejší program.

prešov24 text: Edo Kopček foto: Peter Ilenčík, Peter Zakuťanský

Eastsider_koniec
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM