Rôzne

Úspešná prešovská učiteľka M. Feretová: Získala už viaceré ocenenia, žiakov vedie k vede

Miriam Feretová učí biológiu a geografiu na Katolíckej spojenej škole sv. Mikuláša v Prešove 10 rokov. Zároveň pripravuje gymnazistov na maturitu z biológie a venuje sa študentským vedeckým projektom.

Ilustračný obrázok k článku Úspešná prešovská učiteľka M. Feretová: Získala už viaceré ocenenia, žiakov vedie k vede
5
Galéria
Zdroj: TASR

S talentovanými žiakmi pracuje počas krúžkovej činnosti na výskumných experimentoch. Študentov vedie k tvorivému mysleniu a otvára im cestu do sveta.

Bola aktívne dieťa

„Sama som bola aktívne dieťa, chodievala som za mojich stredoškolských čias na olympiády a SOČ-ky, ale vtedy sme končili na celoštátnej úrovni, ďalej sme nepostupovali. Keď sa tieto cesty mojim terajším študentom otvorili, povedala som si, že to skúsime. Odvtedy chodia do sveta. Boli sme asi sedemkrát v USA v rôznych štátoch a mestách. Deti súťažili v Iráne, Tunisku, Gruzínsku, Azerbajdžane i v mnohých krajinách Európy. V lete sme sa dostali do Číny,“ uviedla Feretová, ktorá sa snaží učiť predmety pútavou formou.

Všetky ich projekty sú zamerané environmentálne, buď na ochranu a tvorbu životného prostredia, alebo na ochranu a liečbu chorôb ľudského tela. „Vždy ich vediem k tomu, aby to neboli iba práce popisné, ale aby problém mal konkrétne východisko.“ Žiaci hľadajú čo najjednoduchšie a finančne nenáročné riešenia. Tie často vedú k pôvodným rastlinám, k postupom, ktoré poznali už naši predkovia, ale neboli vedecky podložené. Podľa Feretovej možno toto najviac zaujme na zahraničných súťažiach.

Žiaci riešili, aký vplyv majú ťažké kovy na zmenu pozície jadier v prieduchových bunkách cibule. Úspešne vytvorili biorepelent z éterických silíc, ktorý je účinný proti kliešťom a nemá vedľajšie účinky. Zaoberali sa skúmaním lignínu z kôry stromov, ako dokáže absorbovať UV žiarenie. Študenti sa venovali aj prešovskému problému zasolených pôd, skúmali, ako ich odsoliť a ekonomicky využiť. Ďalšou témou bol boj s inváznymi rastlinami, ktoré v praxi ničíme klčovaním. Šikovná študentka dokázala v boji proti háďatkám využiť rastlinné silice. Venovali sa tiež onkologickej téme a sledovaniu vplyvu látok na znižovanie oxidačného stresu v bunkách. Tém vedeckých prác bolo oveľa viac.

Spolupráce

Projekty určené na medzinárodné súťaže musia mať veľmi vysokú odbornú úroveň. Preto školský vedecký tím spolupracuje s výskumnými ústavmi a vysokými školami. Dobré kontakty majú s Technickou univerzitou Košice, Univerzitou P. J. Šafárika s jej Lekárskou aj Prírodovedeckou fakultou, tiež s Parazitologickým ústavom SAV, či s Výskumno-vzdelávacím centrom bioenergie v Kapušanoch. „Sú pre nás stále otvorení, majú výborné technické vybavenie, ktoré nám umožňuje robiť rôzne výskumné analýzy, pomáhajú nám aj so zabezpečením materiálu. Koho sme oslovili, každý nám rád pomohol,“ vraví.

Žiakov do vedeckej činnosti inšpirujú úspechy starších spolužiakov. Silnou motiváciou pre nich je, že sa dostanú do sveta, mnohí po prvý raz letia lietadlom. Pracujú na sebe a neustále sa zlepšujú. Sú dobrí v angličtine, okrem toho, že majú dobré známky v škole, aby čo najlepšie prezentovali svoj projekt, brúsia si konverzáciu v jazykovej škole, na rôznych kurzoch a letných pobytoch. Feretovú teší, že od kvarty začala pracovať na projektoch aj jej dcéra Miriam, ktorá je rovnako zodpovedná a svedomitá ako ostatní študenti.

Odrazovým mostíkom pre žiakov je účasť na Festivale vedy a techniky, ktorý organizuje občianske združenie AMAVED. Umožňuje študentom konfrontovať svoje znalosti a odtiaľ sa vyberajú projekty na najprestížnejšie svetové súťaže.

Práca ju napĺňa

Feretová nemá ambíciu dostať sa na významnejší post. Práca s deťmi ju baví a napĺňa. Napriek tomu, že za úspechom vedeckých projektov treba vidieť aj zháňanie financií na letenky, tlač posterov, prezentáciu krajiny. Čo znamená neustále uchádzanie sa o granty.

Úspešná učiteľka získala viaceré ocenenia. Najviac si váži Pamätnú plaketu Predsedníctva SAV. „Nezvyknú ju dávať stredoškolským učiteľom a napriek tomu ju vlani udelili mne,“ skonštatovala Feretová.

Hl. foto: Na snímke ocenení žiaci školy, uprostred učiteľka Miriam Feretová

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

FOTO: Obrazom z Katolíckej spojenej školy sv. Mikuláša
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM