Rôzne

Úspech vedcov z Prešova: O ich patent prejavili záujem špičkové svetové pracoviská

Vedcom z Prešovskej univerzity bol minulý rok priznaný patent za vypracovanie unikátnej technológie izolácie prírodných látok z plodov liečivých rastlín. Technológia, ktorá môže nájsť svoje uplatnenie v medicíne, oslovila viaceré zahraničné pracoviská.

Ilustračný obrázok k článku Úspech vedcov z Prešova: O ich patent prejavili záujem špičkové svetové pracoviská
4
Galéria

Výrazný krok vpred zaznamenali pracovníci z Katedry ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied (FHPV), ktorí dokázali vytvoriť originálny spôsob izolácie antokyánov z plodov liečivých rastlín pomocou vymrazovacieho sušenia. Antoykány sú látky, ktoré pôsobia ako priamy antioxidant a dokážu v jestvujúcich nádoroch obmedziť rast a tvorbu metastáz. Je zaujímavé, že táto látka sa dá využívať napríklad aj na výrobu fotovoltaických článkov.

Vyslúžila si pozornosť

Unikátna technológia bola prešovskými vedcami predstavená na 16. Medzinárodnom kongrese etnofarmakológie v čínskom Yuline pričom vzbudila zaslúženú pozornosť a zožala veľký úspech. O vedeckú spo­luprácu prejavili záujem zástupcovia Klinických laboratórií farmakognózie na Univerzite štátu Illinois v Chicagu, USA. Konkrétne ide o prof. Gail Mahady, ktorá je riaditeľkou uvedeného výskumného centra priamo spolupracujúceho so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) s expertízami využitia prírodných látok z tradičnej medicíny. Sama o spoločnom výskume hovorí: „Je zázrakom pracovať s antokyánmi izolovanými v absolútnej čistote a unikátnym spôsobom zastabilizovanej forme.“

Vzhľadom na to, že dôležitým aspektom izolácie prírodných látok je hľadanie druhov rastlín s najvyšším obsahom antokyánov, ponuka výskumu v tejto oblasti prišla aj z Univerzity Santo Tomás v Osorne, Chile. „Pozornosť sa upriamila na bobule stromu maquia, ktorý rastie v teplom prostredí tropických pralesov v južnej časti Chile. Pričom plody danej rastliny obsahujú 13-krát väčšie množstvo antokyánov, ako naše čučoriedky,“ bližšie vysvetľuje vedúci tímu pracovníkov z Katedry ekológie Ivan Šalamon. Zároveň dodáva, že v oblasti získavania ďalších informácií o charakteristikách antokyánov prebieha spolupráca aj s Odeskou národnou univerzitou I. I. Mečnikova na Ukrajine.

Účinnosť testujú na potkanoch

V súčasnosti sa lyofilizáty bazy čiernej vyrobené technológiou vymrazovacieho sušenia testujú na L6 potkaních kmeňových bunkách kostrového svalstva (myoblastoch). „Myoblast je kmeňová bunka, ktorej spojením vzniká svalové vlákno.  Keďže schopnosť regenerácie kostrového svalstva je u človeka nízka a vekom sa znižuje, môže to byť užitočné pri liečení svalových ochorení,“ popisuje I. Šalamon. Predbežné výsledky dokazujú, že rast myoblastov sa zvyšuje až o 300 % v porovnaní s kontrolovanými súbormi.

„Aktuálne sa zameriavame na bližšiu špecifikáciu látok, ktoré sú za takýto veľmi pozitívny výsledok zodpovedné. Ak sa potvrdí, že substancie antokyánov znižujú bunkovú smrť, prejde sa k výskumu signálnych dráh a ich pozitívneho vplyvu.“ Vedúci tímu taktiež prezradil, že ho oslovili viacerí ľudia s nádorovým ochorením, ktorí sa vzhľadom na finančnú náročnosť procesu, dokonca podujali zohnať sponzorov na jeho klinické testovanie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

FOTO: Prešovskí vedci vypracovali unikátnu technológiu, ktorá vzbudila pozornosť
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM