Andrea Mesarčíková Rôzne

Urbantest 2010 poukáže na absenciu mestskej kultúrnej fabriky

Mesto Prešov sa stane začiatkom septembra dejiskom multikultúrneho festivalu Urbantest 2010.

Návštevníkom podujatia vsadeného do rôznorodého prostredia viacerých mestských lokalít prinesie hudobné koncerty, výtvarné umenie, divadelné a filmové predstavenia, ako aj priestor pre diskusiu a odborné prednášky z oblasti kultúry.
Urbantest 2010 sa uskutoční v dňoch 4. až 11. septembra. „Jeho hlavnou myšlienkou je otestovať mesto ako priestor pre kultúru. Aktivity sa budú realizovať v mestských oddychových zónach, na sídliskách a v kluboch v Prešove,“ uviedol pre TASR PR manažér podujatia František Karlík. Ako dodal, výber mestského – urbánneho prostredia, pre organizáciu festivalu nie je náhodný, ale priamo súvisí so snahou konfrontovať širšiu verejnosť s rôznymi formami súčasného umenia.
Organizátori podujatia chcú zároveň upriamiť pozornosť obyvateľov Prešova, zástupcov alternatívnej kultúry, ako aj odbornú verejnosť na absenciu priestorov vhodných na realizáciu rôznych umeleckých aktivít. Tie sa na území viacerých slovenských miest organizujú v takzvaných kultúrnych fabrikách. „Kulturfabrik by sme mohli zjednodušene nazvať kultúrnym centrom, uzlom, zrealizovaným v starých, opustených priestoroch fabrík, priemyselných budov, budov, ktoré v toku času stratili svoje opodstatnenie,“ poznamenal Karlík. Podľa jeho slov sa bude záujem o zriadenie podobného centra zisťovať u návštevníkov podujatia aj prostredníctvom anketových lístkov.
„Na absenciu takéhoto priestoru budú počas festivalu upozorňovať rôzne umelecké aktivity. Rôznorodými happeningami, projekciami, koncertmi a výtvarnými inštaláciami na nezvyčajných miestach otestujú mesto a záujem obyvateľov o realizáciu centra Kulturfabrik v Prešove,“ uzavrel Karlík.
Hlavným organizátorom septembrového kultúrneho podujatia je občianske združenie Cirkus 49. Projekt je realizovaný vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry a cestovného ruchu SR v rámci grantového programu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013 a finančnej podpore Nadácie Intenda.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM