Jaroslav Dodok Rôzne

Univerzita otvorila brány: 4 300 prvákov, kopec noviniek

Prešovská univerzita slávnostne vstúpila do akademického roka 2012/2013. Stovky študentov, pedagógov a hostí sa predpoludním stretli v Divadle Jonáša Záborského, kde si rovnako pripomenuli 15. výročie ustanovenia Prešovskej univerzity (PU).

Rektor PU René Matlovič vo svojom príhovore povedal, že v znamení jubilea sa niesli viaceré podujatia počas celého tohto roka. Tie vyvrcholia medzinárodnou vedeckou konferenciou Univerzita v kontexte zmien, ktorá sa uskutoční v dňoch 28.-30. novembra. Symbolickou bodkou za pripomenutím si jubilea by mal byť v decembri Adventný koncert.

[blockquote]„Za celé uplynulé obdobie, 15 akademických rokov, našu univerzitu absolvovalo 33.851 bakalárov a magistrov. Univerzita udelila 576 titulov PhD., 240 titulov docent a navrhla na vymenovanie 99 vysokoškolských profesorov,“ zhodnotil v prejave Matlovič. Doplnil, že PU doteraz udelila čestný doktorát 24 osobnostiam spoločenského, kultúrneho a akademického života zo Slovenska a zahraničia.[/bloc­kquote] Pri príležitosti spomínaného jubilea v utorok odovzdali reprezentantom významných inštitúcií a partnerských organizácií pamätné plakety. Ocenení boli aj emeritní rektori univerzity** Karol Feč a František Mihina**. V novembri plánuje vedenie univerzity pamätnou plaketou oceniť zamestnancov a pedagógov, ktorí sa pričinili o rozvoj univerzity.

Matlovič konštatoval, že univerzita musí neustále napredovať, aby mohla svojim študentom poskytovať také podmienky na vzdelávanie, ktoré ich zodpovedne pripravia na ich povolanie. To isté sa týka aj zázemia pre vedu a výskum, ktoré sú významnou súčasťou činnosti tejto inštitúcie.

„Pripravili sme celý rad noviniek, predovšetkým ide o nové študijné programy, ktoré sa podarilo na jednotlivých fakultách akreditovať, čím sa rozšírila ponuka pre záujemcov o štúdium na našej univerzite,“ konštatoval rektor. Spresnil, že na univerzitu prichádza viac ako 4300 prvákov.

[blockquote]„Pra­jem im, aby sa čo najrýchlejšie adaptovali v nových podmienkach, aby sa im darilo v štúdiu, aby v plnej miere využili to, čo škola ponúka aj vo svojom slogane Prešovská univerzita – Viac ako vzdelanie. Teda nielen vzdelanie, ale aj budovanie priateľstiev a osobnostný rozvoj,“ uviedol rektor.[/bloc­kquote] Doplnil, že v oblasti vedy bude univerzita pokračovať v budovaní výskumnej infraštruktúry centier excelentnosti. Zároveň sa pokračuje aj v revitalizácii objektov v univerzitnom areáli pri Toryse. Rovnako sa pripravujú na výstavbu nových pavilónov budovy Fakulty manažmentu na Konštantínovej ulici v Prešove. Začiatkom októbra plánujú vo vstupných priestoroch vysokoškolského areálu na Ulici 17. novembra otvoriť kanceláriu prvého kontaktu.

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM