Ľubomír Hudačko Rôzne

Unikátne spomienky pamätníka Novembra 89: Takto sa robila revolúcia v Prešove

Blíži sa 25. výročie Nežnej revolúcie. November 1989 zanechal stopy v duši mnohých pamätníkov. Docent Ľudovít Petraško z Prešovskej univerzity v Prešove nám sprostredkoval udalosti z tohto obdobia vlastnými slovami. Jeho pohľad na vtedajšiu dobu si môžete prečítať v prvej časti rozhovoru.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne spomienky pamätníka Novembra 89: Takto sa robila revolúcia v Prešove
Zdroj: Dnes24.sk

Skúsite zaloviť v pamäti a predostrieť čitateľom, kde sa vlastne robila revolúcia, mítingy v Prešove?

Kanceláriu a priestory nám poskytlo PKO. Bolo to na prvom poschodí, smerom na ulicu do dvora. Keď sa vojde do vestibulu, šlo sa doľava po schodoch. Mítingy sa robili na Hlavnej ulici, bol to ten priestor pred starým divadlom a bývalou Ľudovou bankou. Vtedy bola móda, že keď sa niečo ohlásilo, tak hneď niekto anonymne zatelefonoval, že je tam bomba a podobne. Pamätám si, že raz som taký telefonát zobral, ale pokladal som to za hlúposť.

Neverili ste, že tú bombu naozaj nastražili?

No kde by sa už v Prešove nabrala? Patrilo to však k tomu folklóru. Aj dnes sa to stáva, iste to taktiež registrujete. No podľa mňa sa nikdy nikde bomba nenašla.

Bolo cieľom prerušiť vás počas mítingov?

Áno, presne tak.

Aký počet ľudí sa schádzal?

Na prvých nás bolo málo. Ľudia sa báli a navyše nás eštebáci filmovali z divadla, alebo z priľahlej stavby. Mne to bolo jedno, ja som aj tak chcel emigrovať. Aspoň ma ľahšie pustia, hovoril som si.

Akú funkciu ste počas nich mali vy?

Ja som bol tlačový tajomník, alebo hovorca. Bola to prakticky pozícia pre médiá, ale okrem toho som mal kontakt so Slobodnou Európou. Spolupracoval som s ňou od polovice osemdesiatych rokov. Rozhlasová stanica v Mníchove bola mimoriadne tŕňom v oku komunistov. Štvala ich. Tí ľudia tam žili akoby na sopke, tí ktorí tam pracovali, prakticky nemali šancu, že niekedy uvidia svojich známych. Moja spolupráca sa potom legalizovala hneď v novembri, decembri 89. Pripravil som si príspevky a povedal som im, na ako dlho to bude, aby to nemuseli celý čas počúvať. Prečítal som to do telefónu a následne to spracovávali. Musel to byť pre komunistov šok.

Až aký negatívny vplyv na ľudí priniesol komunizmus?

Je zaujímavé, že ľudia tej idei úprimne a fanaticky verili. Zatiaľ tí komunisti, tí pohlavári – z tých sa stali kapitalisti. Poznám niekoľko prípadov úmrtí ľudí, ktorí zomreli kvôli tomu, že padol komunizmus.

Pripravujeme aj druhú časť rozhovoru s Ľudovítom Petraškom, dozviete sa v nej zaujímavosti o kultúre či porevolučných novinách!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM