Ľubomír Hudačko Rôzne

Unikátna akcia motorkárov v Prešove: Prečo začali meniť tabule na hniezdach záchrany?

Motorkári z Harley owners group chapter z Prešova navštevujú mestá na Slovensku, kde sú hniezda záchrany a meniť na nich informačné tabule. Skôr ako vyrazili spred Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Prešove, vymenili tabuľu aj na miestnom hniezde záchrany.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna akcia motorkárov v Prešove: Prečo začali meniť tabule na hniezdach záchrany?
Zdroj: TASR

Tam sa našlo vôbec prvé dieťa, okrem toho predstavili novú hymnu hniezd záchrany. V prešovskom hniezde sa našlo za deväť rokov už šesť detí, z toho jedny dvojčatá. Tri deti išli na adopciu. Na štarte spanilej jazdy motorkárov spievala aj Katka Knechtová pesničku Záchranná sieť, novú hymnu hniezd záchrany. Speváčka povedala, že je rada, že jej pesnička bude znieť pre takúto dobrú vec.

„Doteraz, za desať rokov existencie hniezd záchrany na Slovensku, sa v nich našlo štyridsaťšesť detí. Z toho tridsaťtri detí je úspešne adoptovaných v nových rodinách. K šiestim deťom sa vrátili vlastné matky, ak nerátam mamičku, ktorá si síce po dvojičky prišla, ale napokon skončili v detskom domove. Štyri sú v detskom domove, jedno v pestúnskej starostlivosti, jedno v opatrovníckej starostlivosti a jedno dieťatko zrejme zostane dlhodobo v nemocnici. Snažíme sa, aby v hniezdach bolo detí čo najmenej. Robíme to už od roku 2005, to je rok, kedy sa v tomto hniezde narodila Hviezdička, prvé dieťatko. Zriadili sme telefonickú linku hniezda záchrany, ktorej číslo prvýkrát aj dávame reálne k samotným hniezdam, aby matka, ktorá sa chce dieťatka vzdať, zavolala na toto číslo a poradila sa, či je to dobré riešenie,“ povedala v Prešove autorka hniezd záchrany a prezidentka občianskeho združenia Šanca pre nechcených Anna Ghannamová.

Na fungovanie linky potrebuje OZ približne 700 eur mesačne. Počas spanilej jazdy motorkárov sa na miestach, ktoré navštívia, bude predávať aj špeciálne tričko. Výťažok z jeho predaja pôjde na podporu práve tejto linky, vďaka ktorej už viaceré mamičky odborníci presvedčili, aby si dieťa nechali, napriek tomu, že ho nechceli. Dostali tu informácie aj o útulkoch Náruč záchrany, kde ich občianske združenie môže umiestniť až na tri roky a pomôcť im tak naštartovať nový život.

Hniezdo záchrany v prešovskej Fakultnej nemocnici má tak nové tabuľky. Prešovskí motocyklisti s Nadáciou Dobré zo Slovenska pri príležitosti 10. výročia Hniezd záchrany s OZ Šanca pre nechcených tu odštartovali 20. mája 2014 spanilú jazdu po slovenských Hniezdach záchrany.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM