Ľubomír Hudačko Správy

Unikát, ktorá nemá obdoby: Františkáni v Prešove sprístupnili zbierku 275 relikvií

Zbierku 275 relikvií svätých a blahoslavených si môže pozrieť verejnosť v týchto dňoch v Kostole sv. Jozefa na Františkánskom námestí v Prešove. Ešte pred 12. rokmi ju začal zbierať a stále ju dopĺňa rehoľný brat Tomáš Becket Pila z tunajšieho kláštora Menších bratov františkánov.

Ilustračný obrázok k článku Unikát, ktorá nemá obdoby: Františkáni v Prešove sprístupnili zbierku 275 relikvií
Zdroj: Webnoviny.sk

V kostole ju vystavili pri príležitosti blížiaceho sa Sviatku všetkých svätých. Návštevníci si ju môžu pozrieť a modliť sa pri nej denne v čase od 6:30 do 18:30. Bude sprístupnená do 9. novembra.

Bude sa doplňovať

Ako uviedol františkánsky páter Štefan, ide o unikátnu zbierku 142 blahoslavených a ostatní boli vyhlásení za svätých. Pochádzajú z celého sveta a boli uznaní cirkvou za vzor pre ostatných. Relikvie sú počas roka umiestnené v galérii svätých a blahoslavených za sakristiou, kde sa dá dostať na požiadanie so súhlasom vedenia kláštora.

Františkáni v týchto priestoroch slúžia raz mesačne sv. omšu. V Kostole sv. Jozefa je natrvalo vystavená iba jediná relikvia, kúsok látky namočenej v krvi pápeža Jána Pavla II., ktorá je pri bočnom oltári. Medzi relikviami sú najčastejšie časti z kostí, z kože, krv svätých alebo časť odevu, ktorý dotyčný nosil či kúsok knihy, z ktorej sa modlil.

Relikvie Matky Terezy či Jána Pavla II.

Páter Štefan je presvedčený, že aj pre dnešných ľudí má zmysel poznať svätých a hľadať v nich svoje vzory. „Tak ako športovci či muzikanti hľadajú osobnosti, ktorí pred nimi v danej oblasti vynikali a túžia sa im priblížiť, tak aj v kresťanstve sú mnohí, ktorých súčasníci môžu obdivovať a snažiť sa ich nasledovať. Môžu sa inšpirovať, ako žili, ako sa v kritických momentoch zachovali.“

Zo známych mien získali františkáni relikvie Jána Pavla II., Matky Terezy, pátra Pia, Fatimských detí a mnohých ďalších. Páter Štefan uviedol, že táto zbierka ostatkov svätých a blahoslavených nie je konečná. Stále ju doplňujú a je predpoklad, že bude aj naďalej rásť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM