Marek Šebeňa Rôzne

Udalosti z Novembra 1989 bude pripomínať nová bronzová socha

Vo vysokoškolskom areáli na ul. 17. novembra v Prešove dnes slávnostne odhalili sochu s názvom Prešovská sloboda. Bronzová socha ženy s krídlami anjela rozpätými v tvare písmena V má študentom i obyvateľom Prešova pripomínať obdobie Nežnej revolúcie

Súťaž na vypracovanie výtvarného návrhu vypísala Prešovská univerzita (PU) spolu s mestom Prešov koncom minulého roka a jej víťazom sa stal Jaroslav Drotár, ktorý je odborným asistentom na katedre výtvarnej výchovy Fakulty humanitných a prírodných vied PU. Projekt zafinancovala prešovská mestská samospráva sumou 56.220 eur (1,69 milióna Sk).
Drotár dnes pre TASR uviedol, že stvárnenie tejto témy bolo pre neho veľkou výzvou. Vzhľadom na to, že išlo o abstraktný námet, rozhodol sa pre figurálnu kompozíciu s viacerými výrazmi, ktorá by prestavovala istý dej a prúd energie.
„Samotná hmota sochy stúpa hore až do krídel a vlastne to symbolizuje aj to vzopätie ľudí, ktorí sa postavili pred 20. rokmi a snažili sa starať o veci verejné a chytiť veci do svojich rúk,“ povedal autor. Tvar krídel podľa neho predstavuje znak víťazstva, ktorý je spätý práve s týmito udalosťami.
Socha je z bronzu, váži približne 400 kilogramov spolu s podstavcom meria 3,1 metra. Je umiestnená na zelenom priestranstve pred budovou univerzity a v budúcnosti by tu mala pribudnúť aj fontána a menšia oddychová zóna.
Prorektor PU Peter Kónya si myslí, že Nežná revolúcia bola pre krajinu jednou z najdôležitejších udalostí 20. storočia. „Bude to pripomínať zároveň mnohým generáciám študentov aj tú úlohu, ktorú študenti všetkých vysokých škôl v Československu zohrali v týchto udalostiach,“ konštatoval prorektor.
Medzi účastníkmi dnešného slávnostného odhalenia pamätníka bol aj terajší odborný asistent katedry výtvarnej výchovy Jaroslav Ondo. Ten bol v čase novembrových udalostí študentom štvrtého ročníka Pedagogickej fakulty. „Aj moja rodina pocítila nepriazeň totalitného režimu. November 89 bol pre nás novou nádejou. Nastala eufória a ohromne sme sa tešili, že už nebudeme musieť počúvať tie bludy a obmedzujúce rozkazy, ktoré sa na nás valili z každej strany,“ zaspomínal si bývalý študent.
Prešovčania si novembrové udalosti pripomenú 16. novembra koncertom s názvom 20 rokov po…, na ktorom sa predstaví undergroundová hudobná legenda Plastic People Of The Universe. Na stredu 18. novembra pripravujú PKO a Nadácia otvorenej spoločnosti besedu spojenú s koncertom Jana Kryla, Eda Klenu a Viktórie Olejárovej.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM