Ľubomír Hudačko Správy

Učiteľka prešovského gymnázia spomína na Marcela Merčiaka: Bol ako chodiaca kronika!

Gymnázium Jána Adama Raymana v Prešove oslávi v budúcom roku svoje 55. narodeniny. Od vzniku školy brány tejto vzdelávacej inštitúcie opustili tisícky absolventov. Medzi nimi aj komentátor Marcel Merčiak, na ktorého spomínajú v dobrom. Jeho učiteľka o ňom hovorí, že už vtedy bol chodiacou kronikou.

Ilustračný obrázok k článku Učiteľka prešovského gymnázia spomína na Marcela Merčiaka: Bol ako chodiaca kronika!
Zdroj: TASR

Dolné gymko v Prešove absolvoval aj komentátor Marcel Merčiak.

Bol chodiacou kronikou

Na jeho pôsobenie na škole si dobre pamätajú aj jeho profesori. Učiteľka telesnej výchovy Mária Novosadová si na neho spomína ako na veľmi dobrého študenta. „Sám vždy s úsmevom priznával, že nebol nejaký vynikajúci športovec. Športu však rozumel, mal obrovské vedomosti, bol ako chodiaca kronika. Toto ho bavilo, toto chcel robiť. Vedeli sme, že sa v médiách uplatní, sme na neho hrdí a veľmi mu fandíme,“ povedala Novosadová.

Merčiak v pamätníci pri príležitosti 50. výročia založenia školy spomína na svoje prijímacie pohovory i na všetkých profesorov, ktorí mu neskôr pomáhali získavať vedomosti. ***„Tejto zostave učiteľov vďačím za veľa, za roky usmerňovania, osobnostného kreovania a rastu, a hlavne za to, že bola, lebo bez nej by som sa nikdy nedostal tam, kde som,“ napísal Merčiak.

Absolventmi aj Nagy, Tásler a Knechtová

Riaditeľka školy Viera Kundľová konštatovala, že na ich škole študovali napríklad diplomati Miroslav Jenča a Marián Tomášik. Stredoškolské štúdium tu absolvovali aj ekonóm a bývalý guvernér Národnej banky Slovenska Marián Jusko či rektor Prešovskej univerzity René Matlovič.

„Absolventmi nášho gymnázia sú napríklad popredné osobnosti slovenskej populárnej hudby Peter Nagy, Ivan Tásler či Katarína Knechtová. Svojich zástupcov máme aj v oblasti médií: hudobný publicista, redaktor Dezider Kúkoľ či Ľudmila Olexová – Štrausová,“ pripomenula riaditeľka.

Od roku 1994 škola pomenovaná po lekárnikovi

História školy sa začala písať v septembri 1961, kedy sa začalo vyučovanie na Strednej všeobecnovzde­lávacej škole na Svojdomove na ulici Tarasa Ševčenka, až o desať rokov neskôr sa škola mení na gymnázium. V tom čase ju Prešovčania nenazývali inak ako dolné gymnázium. Dôležitým medzníkom školy sa stáva rok 1994, kedy prijala meno slávneho prešovského lekárnika Jána Adama Raymana. Priestorové kapacity budovy, v ktorej gymnázium sídlilo, však nevyhovovali a preto sa škola v roku 1997 sťahuje do svojho dnešného sídla na Mudroňovej ulici.

„Je to gymnázium so štvorročným a osemročným vzdelávacím programom. V súčasnosti má 50 učiteľov a 657 žiakov, 17 tried je na štvorročnom štúdiu a päť tried na osemročnom,“ povedala riaditeľka školy. Priznala sa, že úspechy, ktoré sa im darí dosahovať významne ovplyvňuje aj ich časté „ŽÚR-ovanie“. Zásadnú úlohu vo výchovnovzdelávacom procese na škole totiž plní spolupráca v rámci línie „žiak-učiteľ-rodič“.

Tradíciou školské plesy

„Naozaj si veľmi zakladáme na ŽÚR-ke. Tá ma rôzne aktivity, ktoré sa realizujú jednak v rámci vyučovania a ich výsledkom je príťažlivý obsah, ten pomáha vyučovaniu stať sa zaujímavejším. Mnohé činnosti sa však dejú mimo vyučovania,“ doplnila Kundľová.

Okrem toho sa škola zapája do množstva projektov nie len vzdelávacích, ale aj mimoškolských. Tradíciou sa stali školské plesy, imatrikulácie či ďalšie aktivity, ktoré pomáhajú upevňovať dobré vzťahy medzi študentmi a učiteľským zborom i rodičmi, na ktorých si škola veľmi zakladá.

Čítajte tiež:

V Prešove pribudli učitelia s prestížnym titulom: Títo pedagógovia boli vymenovaní za profesorov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM