Ľubomír Hudačko Rôzne

Týždeň zdravej výživy v Prešove: Nesie sa v znamení rýb

Novinkou tohtoročného Svetového dňa výživy je v Prešove jednotný jedálny lístok počas celého týždňa zdravej výživy. Nesie sa v znamení rýb.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň zdravej výživy v Prešove: Nesie sa v znamení rýb
Zdroj: Mesto Prešov

Svetový deň výživy bol v Prešove aj o pocte a ocenení najaktívnejších a najlepších žien zo školských kuchýň. Tie ukázali, že z bežných potravín vedia vytvoriť doslova zázračné jedlá, ktoré sú nielen zdravé a chutné, ale zároveň aj pekné na pohľad.

Slovenské prvenstvo

„Neexistujú výrazne zdravé, ale ani výrazne nezdravé potraviny, existujú však potraviny, ktoré, ak ich jeme vo veľkom množstve, dokážu organizmu škodiť,“ zaznelo počas stretnutia so zamestnancami školského stravovania v historickej sále PKO Čierny orol. Aj z toho pohľadu je teda dôležité, aby si už deti osvojili zdravé stravovacie návyky a práve preto má školské stravovanie mimoriadne dôležitú spoločenskú úlohu.

Prečítajte si: Prešovčanka tvorí pozoruhodné fotky: Čo záber to hotové umelecké dielo!

Mesto Prešov je známe tým, že dlhodobo a aktívne venuje veľkú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu, a má za sebou v tejto oblasti aj viaceré výsledky a prvenstvá. Či už sú to úspechy zamestnancov školského stravovania v rôznych súťažiach, kde väčšinou konkurencii nedávajú šancu, alebo prvenstvo v SR v zavádzaní moderných stravovacích foriem, ako je zavedenie šalátových pultov pre žiakov v základných, ale aj materských školách. „Prešov sa pýši aj slovenským prvenstvom v zavedení unikátneho automatu na zeleninu a ovocie v jednej zo základných škôl, čo sa zatiaľ nikde na Slovensku nepodarilo,“ uviedol tlačový referent Msú v Prešove Milan Grejták.

V znamení rýb

Za tieto, ale aj mnohé iné aktivity, si mesto Prešov prevzalo na konferencii v Prahe, uskutočnenej pri príležitosti 70. výročia prvej zmienky o školskom stravovaní, najvyššie ocenenie v SR. Je to zaväzujúce a preto sú dôležité aj inšpiratívne stretnutia, akým bolo to počas Svetového dňa výživy 2016. To vlaňajšie sa nieslo v znamení medu a včielok, tento ročník dostal prívlastok ryby. Pozitívne účinky konzumácie rýb na ľudský organizmus sú nesporné, je potrebné to stále pripomínať, hlavne v detskom veku. Novinkou tohtoročného Svetového dňa výživy je jednotný jedálny lístok v zariadeniach školského stravovania meste Prešov počas celého týždňa zdravej výživy.

Prečítajte si: Krajskí poslanci rozhodli: Zoznámte sa s laureátmi Ceny PSK za rok 2016

„Nesie sa v znamení rýb, ale nechýbajú ani tradičné tatarčené pohánkové pirohy, s dôrazom na to, že konzumácia pohánky významným spôsobom zlepšuje stav imunitného systému, pomáha regulovať krvnú zrážanlivosť, pomáha pri problémoch s kŕčovými žilami, má priaznivý vplyv na srdce, pečeň, cievy, a tráviace orgány,“ dodal Grejták. Súčasťou podujatia bola aj ochutnávka jedál. Všetky pripravili zamestnanci zariadení školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov. Výsledky ich práce potvrdili, že gastronómia má určite svoje čaro, a že sa jej venujú radi a naozaj s láskou.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM