Webnoviny - Rôzne

Turistom v kúpeľoch poradí informačná kancelária

Turisti, ktorí prídu do Bardejovských Kúpeľov, získavajú najviac informácií o atrakciách regiónu, kúpeľných pobytoch a doplnkových službách v Turisticko-informačnej kancelárii (TIK) v priestoroch kina Žriedlo.

Ako pre agentúru SITA uviedol jej riaditeľ Radomír Jančoško, najviac hostí k nim prichádza v letnej sezóne, ktorá trvá do konca septembra. V tomto období majú otvorené denne aj počas víkendových dní. Kancelária ponúka aj suveníry, mapy a turistických sprievodcov. Kúpeľní hostia si domov najčastejšie odnášajú vyrezávané píšťalky a kúpeľné poháre na vodu. Kancelária ponúka pre hostí aj výlety do okolia. Najväčší záujem je o prehliadku historického námestia Bardejova, ktoré je zapísané do zoznamu historických pamiatok Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Záujemcovia si môžu prezrieť historickú radnicu zo 16. storočia s expozíciami Šarišského múzea a meštianske domy obkolesujúce trhové námestie ako aj baziliku minor sv. Egídia, kde sa dá ísť aj na kostolnú vežu. Hlavne cudzinci s obľubou navštevujú vzácne drevené kostolíky, najviac ich zaujíma rímskokatolícky kostolík svätého Františka v Hervartove a gréckokatolícky chrám svätého Lukáša v Tročanoch, ktorý reprezentuje východný obrad.

Kancelária vie poskytnúť sprievodcov, ktorí hovoria nemecky, anglicky, rusky a poľsky. Komu stačí turistický sprievodca, môže si ho kúpiť v týchto jazykových mutáciách, aj vo francúzštine a maďarčine. Zájazdy na Spišský hrad, do Svidníka, Kežmarku, Starej Ľubovne na splav na pltiach po Dunajci, či prehliadku vinných pivníc v Tokajskej oblasti vie kancelária sprostredkovať prostredníctvom cestovnej kancelárie. Jančoško v týchto dňoch hostí najčastejšie upozorňuje na pripravované víkendové akcie. V Bardejove sa už od štvrtka 3. júna začnú Rolandove dni plné zábavy a koncertov. O týždeň neskôr sa kultúrno-spoločenský život presunie do Bardejovských Kúpeľov na Kúpeľné dni.

Bližšie informácie o TIK nájdu záujemcovia na webstránke www.bardejovske-kupele.sk. Dočítajú sa aj o tom, že Bardejovské Kúpele patria k najkrajším kúpeľným mestečkám na Slovensku. Preslávili sa svojimi minerálnymi vodami, ktoré blahodarne pôsobia na tráviaci trakt. Reťaz prameňov vyviera na malej ploche. Množstvo látok vo vode je v každom prameni odlišné a pri pití obvyklých liečebných dávok, ktoré určuje lekár, sú pre organizmus neškodné.

Prvá zmienka o Bardejovských Kúpeľoch je z roku 1247, keď uhorský kráľ Béla IV. daroval územie dnešných kúpeľov aj s prameňmi mestu Bardejov. Ľudia poznali ich liečivé účinky veľmi skoro a začali ich intenzívne využívať. Liečila sa tu aj cisárovná Rakúska a kráľovná Uhorska Alžbeta Bavorská – Sissi. SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM