Webnoviny - Rôzne

Tropické horúčavy boli tento rok výnimočné

Tropické júnové teploty sa na Slovensku stávajú bežnými. V minulosti bývalo vzácnosťou, aby u nás teplota vzduchu vystúpila už v júni na úroveň 35 stupňov Celzia a vyššie.

Ako informoval hovorca Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Ivan Garčár, v posledných 20 rokoch sa to stalo deväť krát, pričom od druhej polovice 20. storočia iba v rokoch 1961, 1963, 1967 a 1968.

Výnimočnosť takých horúčav, aké Slovensko postihli v uplynulých dňoch, potvrdzujú podľa Garčára aj tropické noci, ktoré klimatológovia na Slovensku zaznamenali od 17. júna do 22. júna.

Horúčavy škodia aj zdravým

Podľa slov Pavla Faška zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu tri noci po sebe neklesla v Bratislave teplota vzduchu pod 20 stupňov Celzia, z čoho vyplýva, že mimoriadne vysoká musela byť aj priemerná denná teplota.

"Už pri hodnotách priemernej dennej teploty vzduchu 27 stupňov Celzia je potrebné prijať opatrenia na regulovanie negatívneho vplyvu prehriateho prostredia na ľudský organizmus, a to aj u zdravých ľudí. V kritických dňoch, napríklad v stredu 20. júna, bola v bratislavskej Mlynskej doline a v Kráľovej pri Senci priemerná denná teplota vzduchu 29 stupňov Celzia, v Kuchyni – na letisku na Záhorí až 29,6 stupňov Celzia. Vyššia priemerná denná teplota vzduchu v mesiaci jún bola na Slovensku od polovice 20. storočia iba raz – v roku 1998 v Moravskom Svätom Jáne, a to 29,8 stupňov Celzia,“ povedal Faško zo SHMÚ.

** Naposledy bolo také teplo v roku 2000**

V najnovšej vlne tohtoročných júnových horúčav sa vyskytovali tropické hodnoty teploty vzduchu na Slovensku od 15. júna do 22. júna a hodnoty 35 stupňov Celzia a viac od 19. júna do 21. júna.

„Trojdňová, respektíve štvordňová séria dní s takou mimoriadne vysokou teplotou vzduchu sa v júni vyskytla na Slovensku doteraz iba v roku 2000, respektíve v roku 1994,“ dodal Garčár.

V minulom týždni namerali v utorok v Dudinciach 35 stupňov Celzia a o deň neskôr sa tam teplota zvýšila ešte o jeden stupeň. 35 stupňov Celzia bolo v stredu v Hurbanove, v Topoľčanoch, v Žihárci, v Bratislave v Mlynskej doline, v Bratislave na letisku a v Kráľovej pri Senci. ** Vo štvrtok bolo 35 stupňov Celzia v Dolných Plachtinciach a v Rimavskej Sobote**, doplnil Garčár.

prešov24/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM