Ľubomír Hudačko Správy

Toľko múdrych hláv na Prešovskej univerzite nepamätajú: Stretli sa tam doktorandi z celého Slovenska!

Doktorandi a mladí vedeckí pracovníci z celého Slovenska sa stretli v Prešove na druhom ročníku celoslovenského doktorandského fóra, na ktorom diskutovali o tom, ako inovovať či zmeniť výchovu študentov na treťom stupni vysokoškolského štúdia u nás.

Ilustračný obrázok k článku Toľko múdrych hláv na Prešovskej univerzite nepamätajú: Stretli sa tam doktorandi z celého Slovenska!
Zdroj: TASR

Na dvojdňovej konferencii 130 doktorandov a mladých vedeckých pracovníkov hovorí so zástupcami ministerstiev a vysokých škôl o témach ako postavenie doktorandov na Slovensku v súlade s Bolonským procesom a národnou tradíciou, postavenie doktorandov v sociálnom systéme, financovanie vedy a výskumu na Slovensku, financovanie vysokých škôl a jeho dosah na kvalitu doktorandského štúdia, doktorandi a ich miesto v medzinárodných projektoch, mobility, stáže a výskumné granty.

„Týmto ročníkom fóra chceme podnietiť spoločnosť, ale predovšetkým Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, aby sa začalo zaoberať otázkou inovácie, možno zmeny vo vychovávaní doktorandov. Mojím cieľom je posunúť výsledky z tohto fóra na ministerstvo školstva, aby mal minister podnety, čo spraviť lepšie v tejto oblasti,“ uviedla predsedníčka Asociácie doktorandov Slovenska Veronika Trstianska.

Podľa nej je stále najväčším problémom postavenie doktorandov, ktorí sú ako študenti často zaťažovaní povinnosťami zamestnancov škôl a univerzít, najmä v oblasti administratívy či suplovanie výučby a nemajú dostatok priestoru venovať sa vede a výskumu. Ďalším pálčivým problémom je i financovanie, keďže Trstianska tvrdí, že doktorandi často svoje štipendiá venujú na realizáciu svojich výskumov.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM