Ľubomír Hudačko Rôzne

Tohto bol svedkom prešovský urológ v praxi: Silný príbeh, ktorý napísal sám život

Známy prešovský urológ Ivan Minčík sa s nami podelil o zážitok zo svojej praxe. Rozpovedal nám naozaj silný príbeh, ktorý napísal sám život.

Ilustračný obrázok k článku Tohto bol svedkom prešovský urológ v praxi: Silný príbeh, ktorý napísal sám život
Zdroj: archív Ivana Minčíka

Ostrieľaný prešovský urológ Ivan Minčík si pre náš portál zaspomínal, aké nevšedné prípady počas svojej praxe zažil. Ako sám hovorí, každý pacient predstavuje so svojím ochorením osobitný a neopakovateľný príbeh. Tento známy lekár nám prezradil dva zážitky, na ktoré si doteraz živo pamätá. Prvý patrí k tým z radu úsmevnejších.

„Väčšina z nich má vážny charakter, no mnohé sú veselé. Medzi také patrí aj príhoda s pacientkou, ktorá mi pri prijatí na oddelenie pre obličkový záchvat nevedela povedať, aké lieky užíva na vysoký tlak a na srdce. Jediné, čo vedela povedať bola farba a tvar liekov,“ hovorí lekár. Ako pokračuje, dozvedel sa len, že užívala biele tabletky dva razy denne, žlté trikrát denne a jednú červenú. Naordinoval jej teda liečbu obličkového záchvatu a sestričkám do dekurzu napísal liečbu, ktorú mu povedala pacientka.

„Reakcia sestier bola úžasná, pacientke v nočnej službe ukázali všetky biele, žlté a červené tabletky, ktoré sme mali na oddelení a na moje veľké prekvapenie sa podarilo poskladať pôvodnú liečbu pre pacientku, aj na vysoký krvný tlak a na srdce. Táto príhoda sa udiala relatívne dávno, neverím, že by sme v dnešnej dobe pri obrovskom množstve liekov, ktoré sú teraz k dispozícii a pri veľkom počte liekov, ktoré pacienti užívajú dokázali zopakovať uvedený postup,“ vysvetľuje Minčík.

Okrem toho, že táto story mala napokon úspešný koniec, príbeh poukazuje aj na tak trochu „bezstarostný“ prístup mnohých pacientov ku svojmu zdraviu. „Bez problémov vedia povedať značku oleja, ktorý používajú do svojho auta, alebo názov kozmetiky, no častokrát nevedia nič o svojej liečbe resp. liekoch, ktoré užívajú. Keď to porovnám napríklad so situáciou v krajinách, kde sa za zdravotnú starostlivosť platí, pacienti dokonale ovládajú všetky svoje výsledky a lieky, ktoré užívajú. Veľmi ma to prekvapilo, keď som si túto skutočnosť mnohokrát overil napríklad počas môjho študijného pobytu v San Franciscu,“ povedal ďalej známy prešovský urológ.

Okrem toho si spomenul ešte na jednu príhodu. V tomto prípade ide o naozaj silný príbeh a napísal ho sám život. „Pamätám si na jedného mladého pacienta, ktorý hľadal kožnú ambulanciu a omylom sa dostavil na urologické oddelenie. Vysvetlil som, že je na nesprávnom mieste, no keď už je na urológii, že sa mu ultrazvukom pozrieme na obličky. Pri vyšetrení som zistil, že má relatívne veľký nádor na pravej obličke, ktorý sme následne úspešne operovali. Pacienta odvtedy často stretávam na rôznych podujatiach už takmer 20 rokov po tejto príhode. Ktovie, ako by to celé dopadlo, keby sa nebol pomýlil,“ podelil sa o silnú spomienku Ivan Minčík.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM