Rôzne

To sa naozaj nepodarí hocikomu: Podľa prešovských študentov pomenovali asteroidy

Naozaj sa majú čím pochváliť. A to aj tým, že sú podľa nich pomenované asteroidy. Reč je o prešovských študentoch Miriam Feretovej ml. a Samuelovi Smoterovi.

Ilustračný obrázok k článku To sa naozaj nepodarí hocikomu: Podľa prešovských študentov pomenovali asteroidy
Zdroj: TASR

Súčasní septimáni Katolíckej spojenej školy sv. Mikuláša v Prešove Miriam Feretová ml. a Samuel Smotera sa okrem iného môžu pochváliť aj poriadnou zaujímavosťou. Sú totiž podľa nich pomenované dva asteroidy.

Majú namierené na medicínu

Dvojica talentovaných gymnazistov sa najnovšie venuje testovaniu nových biomateriálov na bunkách z tukového tkaniva, ktoré by sa v budúcnosti mohli v medicíne používať ako náhrada súčasných kovových (napríklad titánových) kĺbov. S projektom im pomáha na Lekárskej fakulte v Košiciach Denisa Harvanová. Po maturite majú namierené na medicínu.

Prvý svoj veľký úspech zažívali v USA v roku 2016, kedy sa každý so svojím projektom samostatne prebojoval na svetovú projektovú olympiádu I-SWEEEP (International Sustainable World Energy, Engineering & Environment Project) v Houstone. Obidvaja získali bronzové ocenenia. Mirka sa venovala černi javorovej, Samuel eliminácii ťažkých kovov pomocou zeolitu.

Potom začali pracovať spoločne. „Skúšali sme využitie éterických olejov ako prevenciu proti kliešťom. Zistili sme, že niektoré éterické oleje dokážu byť až 14-krát účinnejšie ako syntetické repelenty. Zároveň naše sú neškodné pre zdravie a životné prostredie a ich cena je tretinová oproti komerčným,“ uviedla úspešná gymnazistka.

S projektom s oficiálnym názvom Potenciálne využitie prírodných éterických olejov v prevencii pred kliešťami sa vlani v máji dostali na najväčšiu vedeckú súťaž stredoškolákov Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) do Los Angeles. Na súťaži sa zúčastnilo 1778 študentov zo 75 krajín sveta, ktorí súťažili v 17 skupinách. Prešovskí gymnazisti sa ako víťazi národného finále Festivalu vedy a techniky AMAVET, ktorý organizuje Asociácia pre mládež, vedu a techniku, nominovali do kategórie Animal Science ako jediní Európania. Domov sa vrátili so striebornými medailami.

Odmena

Získali aj špeciálnu cenu od Čínskej asociácie pre vedu a technológiu (CAST) v Special awards, ktorej súčasťou bolo pozvanie na medzinárodnú vedeckú súťaž CASTIC do Číny, na ktorej sa zúčastnili vlani v auguste rovnako úspešne, obhájili tam strieborné medaily. Jednou z foriem odmeny bolo tiež pomenovanie asteroidov podľa ich mien. V tomto roku ich čakajú súťaže v Expo science v Luxemburgu a opäť Intel ISEF v Pittsburghu v Pennsylvánii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM