Rôzne

Tma, na akú nie sme bežne zvyknutí: V Prešove vypnú 9000 svietidiel verejného osvetlenia

V Prešove už onedlho večer nastane tma, na akú nie sme v našom meste bežne zvyknutí. Dôjde k vypnutiu zhruba 9000 svietidiel verejného osvetlenia.

Ilustračný obrázok k článku Tma, na akú nie sme bežne zvyknutí: V Prešove vypnú 9000 svietidiel verejného osvetlenia
Zdroj: Dnes24.sk

Prešov sa totiž aj tento rok zapojí do projektu Hodina Zeme. I naše mesto tak chce upozorniť na globálne otepľovanie, klimatické zmeny a svetelný smog.

V sobotu večer

Primátorka Andrea Turčanová vyzýva Prešovčanov, aby sa do celosvetovej akcie zapojili, keďže podľa jej slov je potrebné na tieto globálne problémy upozorňovať, no zároveň aj reálne pomôcť. „Aj malé ekologické zmeny v každodennom živote dokážu motivovať k veľkým činom,“ dodala primátorka.

Tá zároveň vyzvala obyvateľov nášho mesta, aby v sobotu, 25. marca 2017 v čase od 20:30 do 21:30 na hodinu (Hodina Zeme), zhasli a stlmili svetlá v domácnostiach, firmách a pridali sa tak k miliarde ľudí po celom svete.

V meste Prešov pri príležitosti uvedenej akcie dôjde v sobotu 25. marca v čase od 20:30 do 21:30 hod. k vypnutiu približne 9 000 svietidiel verejného osvetlenia. Vlani sa počas tejto hodiny v Prešove podľa magistrátu ušetrilo 972,4 kWh, zároveň sa pritom o 370 kg znížila aj produkcia CO2.

Aj Eiffelovka

Hodina Zeme je globálnym projektom, ktorého hlavnou myšlienkou je nielen upozorniť na existenciu problémov ako je globálne otepľovanie, klimatické zmeny či znečisťovanie našej planéty. Ale i zároveň malými skutkami prispievať k riešeniu takýchto problémov s cieľom zvrátiť klimatické zmeny, ale pomôcť ekosystému, planéte a v konečnom dôsledku i sebe. V rámci tejto najväčšej celosvetovej ekologickej aktivity sa aspoň na pár minút ponárajú do tmy aj také monumenty ako Eiffelova veža v Paríži, socha Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro či rímske Koloseum.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM