Ľubomír Hudačko Kultúra

Tisíce ľudí si nenechali ujsť pytačky o ruku nevesty: Šarišský hrad zažil veľkolepú svadbu

Na hradnom kopci Šarišského hradu sa poschádzali pytači zo všetkých svetových strán a bojovali o ruku hradnej nevesty Júlie. Na 8. ročník Šarišských hradných hier prišlo podľa prvých odhadov viac ľudí ako minulý rok.

Ilustračný obrázok k článku Tisíce ľudí si nenechali ujsť pytačky o ruku nevesty: Šarišský hrad zažil veľkolepú svadbu
Zdroj: Webnoviny.sk

Aj vďaka peknému počasiu sa naskytla príležitosť pokoriť návštevnosť minuloročných hradných hier, keď na Šarišský hrad prišlo približne 7000 ľudí.

„Dvaja zámožní šľachtici sa uchádzali o ruku hradnej panny Júlie, pretože kráľ poslal list, že jeho dcéra je súca na vydaj. Čakalo sa, či budú pytači. Vystúpili sokoliari, skupiny historického šermu Espada, uskutočnila sa hradná svadbu a nasledovala aj hradná veselica. Bola tu strašidelná veža, rytierske mestečko, rozprávková zóna, stredoveký salón krásny, kde si ľudia vyskúšali stredoveké kostýmy a odfotiť sa v nich, sem tam bolo počuť streľbu, lebo v lese ľudí prepadávala družina stredovekých zbehov,“ popísala atmosféru na Šarišskom hrade aj na hradnej ceste hlavná organizátorka Šarišských hradných hier a riaditeľka Kultúrno-informačného centra vo Veľkom Šariši Katarína Pirohová.

Ďalej poznamenala, že tento rok prišiel na hrad rekordný počet šermiarskych skupín, ktoré okrem programu v lese a na hradnom kopci pripravili aj vojenské mestečko už na lúke pod hradom. A keďže každý rok na hrad prichádza veľké množstvo mamičiek s kočiarmi, chystá sa aj vyhodnotenie súťaže o najkrajšie vyzdobený hradný kočiar.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM