Rôzne

Tip na víkend: Muranská planina plná skrytých krás, pod zemou i na skalnatých bradlách

Národný park Muránska planina leží na rozhraní stredného a východného Slovenska. Centrálnu časť národného parku tvorí krasová planina, ktorú po obvode lemujú strmé bralnaté úbočia. Práve tie lákajú mnoho turistov. Táto oblasť ponúka aj ďalšie atraktívne krásy prírody, ktoré čakajú, kým ich objavíte.

Ilustračný obrázok k článku Tip na víkend: Muranská planina plná skrytých krás, pod zemou i na skalnatých bradlách
Zdroj: Dnes24.sk

V strmých vápencových a dolomitových bralách voda, mráz a vietor vymodelovali mnohé zaujímavé krasové formy – skalné mosty, skalné okná, veže a ihly. Očariť Vás tak môže majestátna, až 76 metrov vysoká skalná veža Ťureň v ústí Hrdzavej doliny, či mohutná skalná brána pod Kľakom.

Do okrajov planiny sa počas miliónov rokov vrezávala voda a vytvorila tak viaceré hlboké, často až tiesňavové doliny, smerujúce do centra planiny. Medzi bezpochyby najkrajšie, verejnosti prístupné doliny patria Hrdzavá a Martinova dolina.

Pod povrchom sa schováva komplex jaskýň

Podzemie je na mnohých miestach popretkávané sieťou jaskynných chodieb. Dosiaľ tu bolo objavených viac ako 400 jaskýň a 15 priepastí, no len jedna z jaskýň – približne 16 metrov dlhá Wesselényiho jaskyňa ležiaca neďaleko Muránskeho hradu, je verejnosti voľne prístupná. Najdlhšou a zrejme aj najkrajšou jaskyňou národného parku je vyše 3 kilometrov dlhá Bobačka, 105 metrov hlboká Michňová je dosiaľ najhlbšou známou priepasťou národného parku. Nahliadnuť do ústia jednej z menších priepastí Muránskej planiny však môžete na Studni, významnej križovatke turistických trás. Práve tu sa nachádza 24 metrov hlboká a 64 metrov dlhá priepastná jaskyňa, nazývaná Ľadová jama.

Výhľad, ktorý stojí za to… z Cigánky

Úchvatné výhľady do údolí a širokého okolia poskytujú len strmé bralnaté úbočia, ktoré lemujú krasovú pevninu. Snáď najkrajšie sa Vám naskytnú z Cigánky – skalného brala, týčiaceho sa nad dedinou Muráň. Je to najnavštevovanejšie miesto národného parku, a to nielen pre výhľady, ale aj kvôli zrúcaninám voľakedy známeho stredovekého hradu Muráň.

VÝHODNÉ UBYTOVANIE v Muránskej planine? Teraz akcie až do 49% vo Wellness Predná Hora!

Muránska planina je najkrajšia z chrbta koňa

Takmer celé územie Muránskej planiny pokrývajú lesy, ktoré spestruje mozaika podhorských a horských lúk a pasienkov, tradične využívaných na chov oviec, dobytka a koní. Najväčšou a zrejme aj najnavštevovanejšou lúkou krasovej plošiny Muránskej planiny je Veľká lúka. V jej severnom cípe stojí žrebčín. Kone, ktoré sa tu chovajú už od roku 1950 sa stali jedným zo symbolov Muránskej planiny. Vraví sa, že Muránska planina je najkrajšia z chrbta koňa. Či je to naozaj tak, zistíte, len keď to vyskúšate.

Raj pre šelmy a dravce

Lesy Muránskej planiny sú dodnes domovom veľkých karpatských šeliem – vlka obyčajného, medveďa hnedého a rysa ostrovida. Vhodné podmienky na hniezdenie nachádzajú v starých lesných porastoch a na neprístupných skalných zrázoch dravce i sovy – orol skalný, sokol sťahovavý, sova dlhochvostá, kuvičok vrabčí, či pôtik kapcavý. Vysoký počet nesprístupnených jaskynných priestorov zas vytvára výborné podmienky pre zimovanie netopierov.

Turistami zatiaľ neprebádaná

Muránska planina sa napriek svojim prírodným hodnotám radí k územiam pre turistov viac-menej neznámym a dosiaľ málo objaveným. Ani v čase hlavnej turistickej sezóny sem neprúdia davy turistov. Preto tí, ktorí sem zavítajú, môžu očakávať pokoj, relax a počas putovania územím si skôr vychutnať samotu a vlastnú spätosť s okolitou prírodou.

Autor: Ing. Jana Šmídtová
Foto: prednahora.sk

Zapojte sa do súťaže a získajte zľavu na svoj pobyt v špičkovom wellness centre Predná Hora
Súťaž nájdete v článku SÚŤAŽ: Spoznajte čaro Muránskej planiny. Len teraz so zľavou na wellness pobyty až do výšky 49%! v kategórii PR, súťaže.

Muránska planina
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM