Ľubomír Hudačko Rôzne

Tip na turistiku pre Prešovčanov: Vyberte sa na Kendický kríž a pamätník na Furči

Pri Prešove je miesto, ku ktorému ani nemusíte dlho cestovať na to, aby ste si užili atraktívnu pešiu túru. Vyberte sa na Kendický kríž a pamätník na Furči.

Ilustračný obrázok k článku Tip na turistiku pre Prešovčanov: Vyberte sa na Kendický kríž a pamätník na Furči
Zdroj: TASR

Ak máte chuť na turistiku, vybrať sa môžete aj na Kendický kríž a pamätník Sedliackeho povstania na Furči. Okrajové pásmo Šarišskej vrchoviny v styku s Košickou kotlinou vytvára prímestské rekreačno-turistické zázemie Prešova. Obľúbeným cieľom vychádzok je nevysoký kopec Furča s pamätníkom Sedliackeho povstania a Kendický kríž nad obcou Kendice. „Monumentálny pamätník Sedliackeho povstania z roku 1831, ktorý bol postavený ešte za prvej Československej republiky je národnou kultúrnou pamiatkou. Celkový areál je zle udržiavaný, zato sa odtiaľto môžu návštevníci potešiť peknými výhľadmi na Košickú kotlinu, Slanské vrchy a časť Prešova,“ hovorí predsedkyňa Klubu prešovských turistov Alena Bodnárová.

Koberec z kvetov

Kendický kríž (395 m) stojí na okraji rozsiahlych lúk. Toto pútnické miesto s krížom je pekne upravené, kde vás privítajú prístrešok s lavičkami, ohniská a smerom na západ z okraja lesa aj pekné výhľady na Šarišskú vrchovinu a Čiernu horu. Prístup k týmto dvom miestam je možný z obce Haniska alebo z Kendíc. Do Haniskej chodí z Prešova MHD.

„Po modrej značke je treba prejsť z Hanisky pri Prešove (233 m) asfaltkou cez dedinu a mostom cez Torysu. Za ňou ľavým okrajom parkoviska k turistickému smerovníku Borkút. Modrá odbočuje doľava a krátko stúpa rozpadajúcim sa schodiskom cez zničenú aleju až na holé temeno vrcholu Borkút (309 m). Potom sa dá odbočiť doľava k pamätníku Sedliackeho povstania na Furču (309 m). A späť po výraznej ceste krížom cez lúku k lesu. Tu sa začína tiahly, ale nenáročný chodník lesom na Uhlisko (423 m),“ vymenúva ďalej Bodnárová.

Zdroj: TASR

Keď budete na mieste, chodník míňa po pravej ruke starú lesnú škôlku a v trocha členitejšom teréne napokon klesne až ku križovatke chodníkov. Kendický kríž (395 m) je na okraji rozsiahlych lúk. „Tu zároveň opustíme značku, odbočíme doľava na zreteľnú cestu, križujúc priesek elektrického vedenia a ňou stále dolu bez väčších orientačných problémov zbehneme až do obce Kendice (234 m). Podobný, no o čosi dlhší zostup je aj na druhú stranu do Radatíc,“ hovorí predsedkyňa. Ako pokračuje, táto zdanlivo málo príťažlivá trasa má svoje čaro najmä na jar, keď presvetlené lesy kvitnú pestrofarebným kobercom kvetov.

Nádherný zážitok

A keď sediac pri pamätníku sledujete ťah divých husí a iných sťahovavých vtákov, býva to nádherným zážitkom. Musíte to však vystihnúť v tú správnu chvíľu. Aj v lete a na jeseň sa však v lesoch Šarišskej vrchoviny dá nájsť veľa pekného, je vďačným výletom najmä pre rodinky s deťmi. „Na jeseň – v čase Dušičiek si prešovskí turisti na Kendický kríž chodia pravidelne spomenúť na turistov, ktorí už nie sú medzi nami, ale aj na ich príbuzných a známych. Trasa je dlhá zhruba 8 kilometrov a dá sa pohodlne prejsť za tri hodiny,“ zakončila Alena Bodnárová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Nemáte tip na túru? Nechajte sa zlákať k výletu na Furču
3
Galéria
Zdroj: Klub prešovských turistov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM