Kultúra

Tip na program, ako šitý pred sviatkami: Vianoce v múzeu v prešovskom Solivare

V zrekonštruovanom sklade soli v prešovskom Solivare, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, sa dáva priestor predstaveniam. A to Vianociam v múzeu.

Ilustračný obrázok k článku Tip na program, ako šitý pred sviatkami: Vianoce v múzeu v prešovskom Solivare
Foto: Ľubomír Hudačko

Slovenské technické múzeum v priestoroch zrekonštruovaného skladu soli v Prešove-Solivare, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, dáva priestor vianočným predstaveniam. Na trojdnie od stredy 20. do piatka 22. decembra pripravilo podujatie Vianoce v múzeu.

Každý deň tu vystúpia miestne súbory. Sprievodnými akciami budú tvorivé dielne, maľovanie na hodváb, burza kníh, škola paličkovanej čipky i stánky s remeslami a občerstvením. Informoval o tom riaditeľ solivarského múzea Marek Duchoň. Prvé dva dni je program podujatia rozvrhnutý od 10. do 17. h, v piatok potrvá o dve hodiny dlhšie. V stredu ho otvoria deti z Materskej školy na Važeckej ulici, predstavia sa solivarské školy aj Denné centrum Družba.

V ďalších dňoch to budú okrem prešovských súborov aj deti zo Súkromnej základnej umeleckej školy v Kapušanoch a Ľudová hudba Podtatranec. Posledný deň sa na pódiu vystriedajú viaceré súbory, ktoré sa predstavili už na začiatku Vianoc v múzeu. Predstavenie obohatí tombola.

Večer bude patriť Vianočnému koncertu, na ktorom odznejú známe vianočné skladby v podaní sopranistky Brigity Tivadarovej, Quartetta Ristretta a Ľudovej hudby Bratríkovci. Publikum sa môže tešiť na Schubertovu Ave Máriu, Adeste Fideles, Panis Angelicus, slovenské koledy, hudobné ľudové pásmo aj na vianočný príbeh v podaní Martiny Polákovej. Vianočný koncert pripravilo občianske združenie Arioso v spolupráci so Slovenským technickým múzeom.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM