Michala Halásová Rôzne

Tik tak, tik tak... Čas a hodiny v našom meste, aby ste nič nezmeškali

Hovorí sa, že čas letí, že čas plynie ako voda. Čas je naším merítkom, fyzikálnou veličinou, podľa ktorej máme „rozvrhnutý“ celý deň, každý deň... A aby bol pre nás čas predovšetkým užitočným nástrojom, mesto Prešov zabezpečuje prevádzku a údržbu mestských hodín.

Ilustračný obrázok k článku Tik tak, tik tak... Čas a hodiny v našom meste, aby ste nič nezmeškali
Zdroj: Dnes24.sk

Aby bol čas užitočným nástrojom a nie výhovorkou, ako to vravieval J.F. Kennedy, mesto Prešov zabezpečuje prostredníctvom zmluvnej spoločnosti prevádzku a údržbu mestských hodín, aby to v Prešove „šľapalo“ ako hodinky. Na území nášho mesta sú v rôznych častiach umiestnené rôzne hodiny, ktoré okoloidúcim napovedajú, o koľko minút ide MHD, koľko času im zostáva do dohodnutej schôdzky či pracovného stretnutia. „Ich počet a umiestnenie je rôzne a nerovnomerné, keďže každá časť v meste je inak frekventovaná. Okrem mestských hodín však v našom meste nájdeme aj hodiny súkromné, teda firemné a vežové,“ upresnila hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

A čo ak sa hodiny zastavia? „V prípade nepresne ukazovaného času na mestských hodinách je porucha odstránená ihneď po zistení a oznámení buď mestu alebo zamestnancom, prípadne zabezpečená oprava do 48 hodín. Ak sa však jedná o väčšiu poruchu, ukazovateľ času je v takomto prípade nastavený na čas 12:00 alebo zariadenie hodín môže byť demontované do doby odstránenia poruchy,“ povedala hovorkyňa.

Okrem toho sú zabezpečované aj preventívne prehliadky a spolu s opravami ide o základnú požiadavku prevádzkovania hodín, aby tak slúžili verejnosti v našom meste. „Pod preventívnymi prehliadkami sa rozumejú úkony ako komplexné vnútorné prehliadky technického stavu, funkčnosti a vonkajšieho vzhľadu jednotlivých zariadení v intervale štyrikrát ročne, dvakrát ročne je na zariadeniach vykonávané mechanické čistenie hodín a ukazovateľov času a jedenkrát ročne je zabezpečený aj tzv. servis mechanizmu hodín. Ten pozostáva z pravidelnej kontroly a nastavení času hodinového stroja, elektronických častí, mazania, opravy prípadného poškodenia a elektroúdržby na príslušných zriadeniach,“ uzavrela hovorkyňa.

Údržba hodín umiestnených na sídliskách je v réžii mesta Prešov prostredníctvom prevádzkovateľa (O.S.V.O. comp, a.s.):
1. Nám Kráľovnej pokoja – NS Družba
2. Ul. 17. novembra – pred VŠ areálom
3. poliklinika Sekčov – parkovisko
4. v reklamnom pútači – pri hoteli DUKLA
5. Obchodné centrum – Švábske námestie

Údržba hodín umiestnených na vežiach kostolov spadá rovnako pod mesto Prešov:
1. Nám Kráľovnej pokoja – NS Družba
2. Konkatedrála sv. Mikuláša – štvorstranné hodiny
3. Kostol sv. Jozefa – na Františkánskom námestí – zdvojené hodiny

V prípade štvorstranných hodín Gréckokatolíckej katedrály Sv. Jána krstiteľa sa údržba vykonáva bez účasti mesta, ide o vlastníctvo Gréckokatolíckej cirkvi.

O údržbu a chod firemných hodín sa stará konkrétny vlastník, prípadne spoločnosť:
1. Opálové hodiny – objekt POINT – Hlavná ul. – Trojica
2. Otočné panely – objekt O.S.V.O. comp, a.s., – ul. Hlavná – pred PKO
3. Otočný panel EuroAWK – križovatka ul. Masarykova – ul. Grešova
4. Svietivé hodiny – objekt firmy ANIR , ul. Masarykova – súčasť reklamného panelu firmy ANIR – pri stanici SAD

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM