Ľubomír Hudačko Správy

Termín, ktorý zaujíma množstvo vodičov: Už je známe, kedy sa začne stavať severný obchvat Prešova

Správa, ktorá zaujíma množstvo obyvateľov. V pondelok ju povedal Viktor Stromček, štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja dopravy SR. Už je známe, kedy sa má začať stavať severný obchvat Prešova.

Ilustračný obrázok k článku Termín, ktorý zaujíma množstvo vodičov: Už je známe, kedy sa začne stavať severný obchvat Prešova
Zdroj: Dnes24.sk

Minulý týždeň bolo vyhlásené verejné obstarávanie na výstavbu diaľničného úseku Prešov-sever – Prešov-juh, teraz prichádza k Prešovčanom ďalšia dôležitá správa.

Stavať by sa malo začať o 2 roky

„Severný obchvat nášho mesta by sa mal začať stavať už o dva roky. Tento termín uviedol štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktor Stromček na pondelkovom stretnutí s primátormi a starostami obcí Prešovského samosprávneho kraja,“ potvrdil tlačový referent Msú v Prešove Milan Grejták.

Štrnásťkilometrový úsek rýchlostnej cesty R4, ktorá bude po dokončení spojnicou medzi Poľskom a Maďarskom, je už vo fáze územného rozhodnutia. Stavebné povolenie sa očakáva na budúci rok a začiatok výstavby v roku 2017. Ostatné úseky tejto cesty medzi Prešovom a poľskou hranicou by mali byť dokončené do roku 2022. „Určili sme termíny, môžete nás kontrolovať,“ zdôraznil štátny tajomník snahu ministerstva vybudovať tento dôležitý úsek cesty.

Kužma: Bez obchvatu bude doprava neudržateľná

Podľa viceprimátora Štefana Kužmu je pre Prešov severný obchvat veľmi dôležitý, lebo smer intenzívnej dopravy sa za ostatné roky zmenil. "V súčasnosti čoraz viac poľských a tureckých kamiónov využíva trasu od poľských hraníc smerom na Košice, ktorá vedie cez najhustejšie obývané štvrte Prešova. S výstavbou severného obchvatu je preto potrebné začať naozaj v čo najkratšom čase, bez neho bude dopravná situácia v meste, aj napriek dokončeniu juhozápadného obchvatu, neudržateľná,“ zdôraznil prešovský viceprimátor Štefan Kužma.

Prešovská radnica v súčasnosti vedie s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja intenzívny dialóg. Primátorka Andrea Turčanová sa, už po niekoľkýkrát, osobne stretla s Viktorom Stromčekom aj v pondelok. „Vytýčené termíny sú optimistické, verím, že sa aj naplnia, a že výstavba obchvatov Prešova sa konečne naplno rozbehne,“ povedala po tomto stretnutí.

Čítajte tiež:

Osud zimného štadióna v Prešove? Poslanci firme schválili zámer prenájmu za euro ročne

10 vecí, na ktoré môžu byť východniari naozaj pyšní

foto: Milan Grejták

Nákres severného obchvatu Prešova: Začať stavať sa má o 2 roky!
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM