Ľubomír Hudačko Kultúra

Takýto úspech iste nečakali: Film z Prešovského okresu smeruje až do Hollywoodu!

Ich krátky film Missing Memories zvíťazil v rámci celosvetovej sútaže 48 FILM Project o najlepší krátkometrážny film za rok 2014 v kategórii People´s Choice. Vo februári pri slávnostnom odovzdávaní cien sa bude dielo východniarov z okresu Prešov premietať priamo v Hollywoode!

Ilustračný obrázok k článku Takýto úspech iste nečakali: Film z Prešovského okresu smeruje až do Hollywoodu!
Zdroj: Dnes24.sk

Z Prešova až do Hollywoodu! Nadšenci filmovej tvorby majú pred sebou veľkú udalosť, ich film sa bude premietať priamo v preslávenom mieste. Stane sa tak už 24. februára 2015, na rovnakom mieste sa umiestnil aj americký film Hiccups.

„Ako víťazi v kategórii hlas ľudu sme samozrejme na odovzdávanie cien pozvaní. Avšak, nakoľko sme nútení hradiť si cestu aj s ubytovaním z vlastného vrecka, touto cestou by sme chceli poprosiť o akúkoľvek pomoc,“ hovorí režisér Ondrej Martinkovič.

48 Film Project je medzinárodná súťaž krátkych filmov. Počas celého roka má súťažiaci možnosť vybrať si dva dni na realizáciu projektu. Po zaregistrovaní tímu začína plynúť časomiera 48 hodín – počas ktorej je potrebné napísať scenár, vytvoriť kostýmy a rekvizity, pripraviť scénu, natočiť a postrihať film, nazvučiť a nakolorovať ho. Pred spustením časomiery je povolené vytvoriť tím, zohnať hercov, vybrať si žáner. Po prihlásení sa do súťaže systém vygeneruje 3 veci, ktoré musia byť vo filme použité: postavu, rekvizitu a repliku.

„U nás to bola kameramanka Michelle Davis, nákupný košík a veta: I cannot see out of these things,“ priblížil detaily Martinkovič.

O súťaži sa dozvedeli dosť neskoro. Napokon, dva dni pred oficiálnou uzávierkou, dali dokopy tím piatich ľudí a rozhodli sa, že idú do toho. „Povedali sme si, že aj keby to nevyšlo, aspoň si môžeme povedať, že sme urobili pre to všetko, čo bolo v našich silách. Námet tvorili spoločne: Michaela Kučmová, Gabriel Horváth, Jakub Červeňák, Matej a Ondrej Martinkovičovci,“ dodal Martinkovič.

Za úspešný projekt vďačíme predovšetkým našim rodinám, ktoré majú s nami nekonečnú trpezlivosť a neustále podporujú naše talenty, kamarátom, ktorí nám pomáhali pri realizácií projektu a v neposlednom rade Jánovi Martinkovičovi za poskytnutie priestorov pri príprave a postprodukcii fil­mu.

Ako režisér dodal, do projektu sa zapojili dva slovenské tímy. Medzi 15 vybraných filmov vybrala porota aj komédiu Surprise, Partner od Filipa Morjaka.

*Viac o o tomto príbehu i komplikáciích počas natáčania čítajte v druhej časti článku!*

Fotografie redakcii poskytol Ondrej Martinkovič

Missing memories: S týmto filmom smerujú východniari do Hollywoodu!
1
Galéria
Filmári z prešovského okresu: So svojou tvorbou až do Hollywoodu!
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM