Ľubomír Hudačko Rôzne

Takto ho nepoznáte: Pozrite si Šarišský hrad z vtáčej perspektívy!

Dvaja nadšenci z Prešova Lukáš Semančík a Michal Antol majú neobvyklý koníček, ktorému sa venujú už 5 rokov. Natáčajú unikátne videá z vtáčej perspektívy. Video Šarišského hradu z oblakov vzniklo za pomoci kvadrokoptéry, fanúšikovia RC modelov vytvorili famózne dielo!

Ilustračný obrázok k článku Takto ho nepoznáte: Pozrite si Šarišský hrad z vtáčej perspektívy!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ich najväčšiemu záujmu sa tešili modely áut ovládané rádiom, no v posledných rokoch privoňali aj k leteckej modelárčine, ktorá sa dá využiť aj na iné účely.

„Keďže dnešná doba je pretechnizovaná a možnosti sú stále väčšie, dostali sme sa ku kúpe tzv. kvadrokoptéry, ktorá je ovládaná pomocou vysielačky. S použitím kamery a špeciálnej techniky je možný aj živý prenos, takže na monitore vidíte, kde presne letíte. Celá technika je náročná na financovanie a vo vzduchu vám pri lietaní visí aj zopár tisíc eur,“ povedal nám Lukáš Semančík.

Ich hlavným cieľom je nafilmovať krásy východného Slovenska z inej dimenzie, ktorú nemáme možnosť len tak bežne vidieť. Chcú sa zamerať na historické pamiatky a mestá a preto sa môžeme v budúcnosti tešiť aj na ďalšie unikátne videá z prekrásneho Spi­ša.

Pri natáčaní zažili aj zopár adrenalínových situácií, ktoré nakoniec dobre dopadli. „Najviac na stabilitu letu vplýva vietor, ktorý dokáže spraviť pekné komplikácie pri natáčaní, pilot sa musí maximálne sústrediť a sledovať zo zeme aj stav akumulátora. Let je obmedzený v závislosti od jeho kapacity, ak by ste to prešvihli, tak technika za tisíce eur padne nekontrolovane na zem a v tom najhoršom prípade sa rozbije na kusy. Našťastie, zatiaľ podobnú skúsenosť nemáme, ale zopár kritických situácii sme už zažili, napríklad haváriu pri ktorej sme trafili strom, no zaobišlo sa to len s ľahším poškodením,“ uzavrel rozprávanie Lukáš Semančík.

Šarišský hrad
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM