Ľubomír Hudačko Rôzne

Takmer 800 prváčikov to má pred sebou: Budúci školáci sa v Prešove chystajú na zápis

Svoje ratolesti môžu rodičia zapísať do základných škôl v Prešove už čochvíľa. Majú na to jeden mesiac. Vyberať sa dá z trinástky škôl, zápisy do prvých ročníkov sa uskutočnia od 15. januára do 15. februára.

Ilustračný obrázok k článku Takmer 800 prváčikov to má pred sebou: Budúci školáci sa v Prešove chystajú na zápis
Zdroj: Dnes24.sk

V 20 prešovských materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta čaká na zápis do prvého ročníka základnej školy 785 predškolákov.

Niektoré základné školy v Prešove chystajú aj slávnostné zápisy a niekde sa uskutočnia dokonca v sobotu či nedeľu. Podľa hovorkyne radnice Veroniky Kmetóny Gazdovej v súčasnosti sa neuvažuje o zrušení žiadnej základnej školy v pôsobnosti mesta.

„V našich škôlkach je 785 predškolákov, no niektorí rodičia nedali deti do materskej školy. Na zápise očakávame aj deti z okolitých obcí či súkromných škôlok. Keďže sa očakávajú aj odklady povinnej školskej dochádzky, presné číslo prvákov zatiaľ nevieme, predpokladá sa, že to bude okolo 800 detí,“ uviedla hovorkyňa. Ďalej poznamenala, že v minulom roku bolo do prvého ročníka zapísaných 876 detí a v septembri ich nastúpilo 828. V školskom roku 2012/2013 bolo v Prešove 821 prvákov.

Povinná školská dochádzka sa začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť, teda ak dovŕši šesť rokov k 31. augustu. Na zápis je potrebné prísť aj v prípade, že bude rodič žiadať o odklad povinnej školskej dochádzky, alebo ak školská dochádzka už bola odložená v predchádzajú­com roku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM