Michala Halásová Rôzne

Svetový deň darcov krvi. Brány svojho pracoviska otvorí pre zvedavcov aj transfúzka v Prešove

Pri príležitosti osláv dnešného Svetového dňa darcov krvi otvára Národná transfúzna služba brány všetkých svojich pracovísk pre verejnosť. Počas tohto dňa budú mať návštevníci možnosť darovať krv a spoznať prácu zdravotníkov na odberovom pracovisku. To bude otvorené aj v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň darcov krvi. Brány svojho pracoviska otvorí pre zvedavcov aj transfúzka v Prešove
Zdroj: Dnes24.sk

Letné mesiace sú každoročne najkritickejším obdobím, v ktorom darovaná krv zachraňuje ľudské životy a je jej akútny nedostatok. „Prostredníctvom Dňa otvorených dverí chceme upriamiť pozornosť verejnosti na tento fakt, ako aj viesť ľudí k dobrovoľnému darcovstvu a informovať o dôležitosti tohto život zachraňujúceho skutku,“ priblížila projektová manažérka NTS SR Martina Grožajová.

Slovenský Červený kríž a jeho územné spolky pri tejto príležitosti organizujú v týchto dňoch oceňovania darcov krvi za mnohonásobné darovanie krvi. Ocenení sú darcovia, ktorí darovali krv 10-krát, ale aj 100-krát. „Pripravujú sa tiež prednášky na tému darovania krvi, besedy, lokálne mediálne kampane, nábory darcov krvi. V spolupráci s NTS SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc sa uskutočňujú hromadné odbery krvi,“ doplnila Silvia Kostelná zo SČK. Verejnosť si tento rok pripomína Svetový deň darcov krvi po desiaty raz. Motto tohtoročného svetového dňa je „Daruj dar života: daruj krv“.

Cieľom tohto dňa je zvyšovať povedomie o potrebe bezpečnej krvi a krvných produktov a zároveň poďakovať všetkým dobrovoľným darcom krvi. Svetový deň pripadá na dátum, kedy sa narodil držiteľ Nobelovej ceny za objavenie krvných skupín Karl Landsteiner.

Odberové pracoviská v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Martine, Nových Zámkoch, Poprade,Prešove, Trenčíne, Trnave a Žiline budú otvorené od 7:00 do 17:00.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM