Michala Halásová Rôzne

Svetový deň bez tabaku. Zbavte sa návyku aj vy!

Piatok, 31. máj, stanovila Svetová zdravotnícka organizácia za Svetový deň bez tabaku, aby takýmto spôsobom upozorňovala na nebezpečenstvo fajčenia. Tohoročným heslom je: "Zakážte reklamu na tabakové výrobky, ich propagáciu a sponzorstvo".

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň bez tabaku. Zbavte sa návyku aj vy!
Zdroj: Dnes24.sk

V súčasnosti celosvetová tabaková epidémia zabíja ročne takmer šesť miliónov ľudí, z toho viac ako šesťsto tisíc nefajčiarov, ktorí zomierajú v dôsledku pasívneho fajčenia.Aj keď fajčenie v našej spoločnosti je stále tolerované a pokladá sa iba za zlozvyk, pravdou je, že ide o chorobu – závislosť a jej odborné označenie je „duševná porucha správania pri užívaní tabaku“. Asi 90 % fajčiarov začína s fajčením pred 18. rokom života. Je dokázané, že v čím nižšom veku jedinec začne fajčiť, tým je vyššia pravdepodobnosť dlhoročného fajčenia a rýchlejšie poškodenie zdravia.

O negatívnych dôsledkoch užívania tabaku na organizmus sa už vie veľmi veľa. Zo 4000 nebezpečných látok tabakového dymu najznámejšou zložkou tabaku je nikotín – je to látka, ktorá poskytuje fajčiarovi žiadaný účinok a spôsobuje vznik závislosti, ako aj srdcovo-cievne ochorenia. Oxid uhoľnatý – sa viaže na krvné farbivo (hemoglobín) a znižuje množstvo kyslíka prenášané krvou, takže jednotlivé tkanivá a orgány trpia jeho nedostatkom. Ďalšie škodlivé látky – voľné kyslíkové radikály podporujú vznik nádorov, kôrnatenie ciev, uplatňujú sa pri vzniku zápalov dýchacích ciest a chronickej obštrukčnej choroby pľúc. Nepriaznivý dopad fajčenia sa neprejavuje len u fajčiarov, ale aj u tzv. pasívnych fajčiarov, t. j. u osôb, ktorí síce nefajčia, ale sú vystavení tabakovému dymu.

Európska komisia sa rozhodla vytvoriť kampaň na pomoc tým, ktorí chcú prestať fajčiť. „Exfajčiari sú nezastaviteľní“ je unikátnou kampaňou v tom, že nepoukazuje na negatívne dôsledky fajčenia, ale zdôrazňuje výhody, ktoré prináša život nefajčiara. Okrem toho poskytuje fajčiarom možnosť využitia aplikácie iCoach, pomocou ktorej sa môžu zbaviť fajčenia. Je určený pre fajčiarov vo veku 25 – 36 rokov. ICoach je online interaktívny zdraviu prospešný nástroj, ktorý pomáha ľuďom prestať fajčiť, podľa toho, ako im to vyhovuje. Je voľne prístupný a je k dispozícii vo všetkých jazykoch Európskej únie.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove organizuje v piatok v čase od 8:00 – 10:00 v priestoroch Železničnej stanice Prešov poradenstvo pre fajčiarov, meranie CO vo vydychovanom vzduchu, % COHb a meranie tlaku krvi.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM