Ľubomír Hudačko Kultúra

Svadba na hrade! Veľký Šariš zažije rozprávkovú atmosféru

Hradnú dobovú svadbu a rozprávkovú atmosféru pripravujú pre návštevníkov Šarišského hradu organizátori 8. ročníka Šarišských hradných hier, ktoré sa uskutočnia už túto nedeľu. Tentoraz dostane priestor aj súťaž o najkrajšie vyzdobený "kráľovský kočiar", teda kočík s najmenšími návštevníkmi svadby.

Ilustračný obrázok k článku Svadba na hrade! Veľký Šariš zažije rozprávkovú atmosféru
Zdroj: Webnoviny.sk

„Na lúke pod hradom bude predstavenie Rómeo, Júlia a vírus Túlavého divadla z Bratislavy. Na sv. omši pod hradom, ktorá otvorí celý program, bude hrať Barocková kapela,“ riaditeľka Kultúrno-informačného centra vo Veľkom Šariši Katarína Pirohová.

Stredoveký salón krásy

Netradičnými a novými lákadlami budú podľa Pirohovej napríklad drevený kolotoč či stredoveký salón krásy. Lákadlom sú však každoročne aj šermiarske skupiny. Riaditeľka poznamenala, že ich bude šesť a na hradných hrách ich doteraz toľko nemali, takže program bude bohatý. Na lúke pod hradom bude veľké vojenské mestečko, cestou na hrad v lese sa budú šermiari hrať na vojenských zbojníkov i zbehov a prepadávať ľudí a chýbať nebudú ani na samotnom hradnom vrchu.

Posilnená MHD

„Všetky dobové atrakcie, ktoré pripravujeme, sa budú točiť okolo hradnej svadby. Bude rozlúčka so slobodou, družbovské súťaže, samotný sobáš, únos nevesty, ‚pierkoviny‘ a stavanie mája. Samozrejme, ľudia, ktorí majú radi sokoliarov, šermiarov a scénky v dobových kostýmoch, si prídu na svoje tak ako každý rok. Bude toho však oveľa viac a chystáme aj úplne nové atrakcie,“ dodala Pirohová.

Parkovanie je zabezpečené na lúke pod hradom a z Prešova do Veľkého Šariša bude posilnená mestská hromadná doprava.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM