Michala Halásová Rôzne

Jedácky súboj v Hrabkove: Zápoliť v jedení pirohov bude aj tím motorkárov, podporí ich až 40 kolegov

Stovky návštevníkov, ktorí obľubujú domáce kulinárske špeciality, očakávajú už túto sobotu v Hrabkove piaty ročník súťaže v jedení pirohov pod názvom „Pirohy o tri rohy“.

Ilustračný obrázok k článku Jedácky súboj v Hrabkove: Zápoliť v jedení pirohov bude aj tím motorkárov, podporí ich až 40 kolegov
Zdroj: Dnes24.sk

Organizátor súťaže Marián Čech informoval, že v jedáckych súbojoch sa stretne 15 trojčlenných družstiev. Prihlásil sa aj tím motorkárov, ktorých príde podporiť zhruba 40 kolegov. Špecialitou tejto súťaže je, že zemiakovo-bryndzové pirohy sa môžu z misky vyberať len rukami, respektíve prstami, nesmie sa používať žiadny príbor a okrem toho podmienky sťaží poriadna dávka smotany.

Súťažiacim zalepíme dva prsty, s tromi budú jesť z jednej misy všetci traja súťažiaci. Jedno kolo je 30 pirohov, výherca pôjde do ďalšieho kola a napokon bude trojčlenné finále a tam už sa rozhodne o 1., 2. a 3. mieste,“ vysvetlil Čech. Konštatoval, že účastníci musia byť dobre trénovaní, pretože družstvo musí v jednom kole zjesť asi 1,5 kilogramu pirohov, rovnako je to aj v ďalšom kole.„Ak to prepočítame, ten najlepší z víťazného družstva skonzumuje v rámci celej súťaže okolo 35–40 pirohov, čo je úctyhodný výkon. Keď sme v predošlých ročníkoch merali čas družstvám, tie najlepšie zjedli naloženú porciu približne za 55 sekúnd,“ hovorí organizátor súťaže.V doterajšej histórii vždy zvíťazili domáci, ale v minulom roku to bola už len veľmi tesná výhra, pretože zdatným súperom bol tím zo susednej obce Ovčie.

Pirohy bude od 6.00 ráno pripravovať desať žien z Hrabkova tak, aby bolo pri štarte súťaže nachystaných zhruba 4000 kusov. Časť z tejto dávky skonzumujú súťažiaci, zvyšok je pre návštevníkov. Na výrobu takéhoto množstva pirohov spotrebujú 80 kilogramov múky, 40 kg zemiakov, 8 kg bryndze, 80 vajec a k tomu je pre súťažiacich pripravených 15 litrov smotany.

V sobotu budú návštevníkov zabávať folkloristi z Kolinoviec a Hrabkova, harmonikári Valent Broda a Štefan Sedlák. Okrem nich sa predstaví aj spevácka skupina klubu dôchodcov zo Sabinovskej ulice z Prešova.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM