Milan Jusko Kultúra

Študenti sa opäť ukážu v pozitívnom svetle

Festival umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Akademický Prešov (AP) vstupuje do 46. ročníka. Riaditeľ podujatia, dramatik a vysokoškolský pedagóg Karol Horák uviedol, že podujatie sa začne 23. apríla a potrvá päť dní.

„Akademický Prešov už desaťročia vytvára priestor na prezentáciu kreativity a schopností študentov. Za tie roky sa v jednotlivých kategóriách predstavili tisícky súťažiacich. Táto prezentácia nadania a schopností neponúka len vzájomnú konfrontáciu, kultúrne vyžitie, ale aj motiváciu pre ostatných, ktorí chcú svoj talent rozvíjať,“ konštatoval Horák.

Pripomenul, že tento rok očakávajú v Prešove približne 200 účinkujúcich, ktorí by do hľadísk mali prilákať stovky divákov. Súťažnú sekciu festivalu budú predstavovať tri kategórie: študentské divadlá, vlastná literárna tvorba a umelecký prednes.

Eva Kušnírová z organizačného výboru AP uviedla, že tradične budú dominovať vysokoškolské súbory z Bratislavy, Nitry, Ružomberka, Košíc a Prešova. Účasť na festivale prisľúbili aj alternatívne divadlá z Poľska a Česka, ako aj ďalšie kvalitné profesionálne telesá. Medzi najatraktívnejšie divadelné vystúpenia by mali patriť produkcie poľských súborov TeatrNowyKrakow a KTO (Krakov), Mestského divadla Žilina či bratislavského divadla SKRAT.

Niekoľkodňové podujatie podľa Kušnírovej ponúka aj priestor na realizáciu pre širokú verejnosť v podobe umeleckých tvorivých dielní a univerzitu literatúry i divadla.

Priaznivú odozvu publika majú každý rok besedy s poprednými slovenskými spisovateľmi i redaktormi literárnych a kultúrnych periodík. Na svoje si prídu aj fanúšikovia ľudového umenia a folklóru, predstaví sa prešovský vysokoškolský folklórny súbor Torysa.

Jednotlivé predstavenia sa budú konať vo vysokoškolskom areáli, v Divadle Alexandra Duchnoviča i v Divadle Jonáša Záborského, ako aj v mestskom exteriéri. Vstup na všetky predstavenia je voľný.

Podujatie Akademický Prešov organizuje Prešovská univerzita v Prešove s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstva kultúry SR, Matice slovenskej a v spolupráci s ďalšími partnermi.

presov24/tasr FOTO: ff.unipo.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM