Ľubomír Hudačko Správy

Strháva na seba všetky pohľady: Po prešovskom gymnáziu sa prechádza žiak preoblečený za Štúra!

V Prešove môžete stretnúť kodifikátora spisovnej slovenčiny :) Žiak gymnázia sa totiž prechádza po chodbách svojej školy prezlečený v kostýme za významnú postavu našich dejín a strháva na seba pohľady okoloidúcich. Prečo vyzerá ako Ľudovít Štúr?

Ilustračný obrázok k článku Strháva na seba všetky pohľady: Po prešovskom gymnáziu sa prechádza žiak preoblečený za Štúra!
Zdroj: Dnes24.sk

Evanjelické kolegiálne gymnázium v Prešove otvorilo vo svojich priestoroch Knižnicu Ľudovíta Štúra a zároveň ohlásilo spustenie novej bilingválnej anglicko-slovenskej triedy. No na škole pri štarte nového týždňa pútajú pozornosť aj iné veci. Veď čítajte ďalej :)

Aj Štúr by vedel po anglicky, ak by študoval v Prešove

„Školským rokom 2015/2016 otvárame jednu triedu bilingválneho anglicko-slovenského Evanjelického kolegiálneho gymnázia, kde chceme dvojjazyčne vyučovať tri predmety po anglicky a ďalšie predmety s výrazným doplnkom anglického jazyka. Budúci prváci, ktorí sa k nám prihlásia a prejdú prijímacím konaním, budú mať od septembra 16 hodín anglického jazyka, amerického lektora a všetko, čo súvisí s anglicko-slovenským štúdiom," uviedol riaditeľ EKG v Prešove Marián Damankoš.

Do tejto triedy sa podľa neho môžu prihlásiť ôsmaci i deviataci do 20. februára a trieda s 30 žiakmi bude súčasťou vyučovacieho procesu na škole, kde okrem iného učia žiakov aj kriticky myslieť. V anglickom jazyku bude výučba prebiehať na predmetoch biológia, dejepis a matematika. V meste aj v budove školy dnes študenti propagujú heslo: „Aj Štúr by vedel po anglicky, keby študoval na Evanjelickom kolegiálnom gymnáziu v Prešove“.

Po chodbách sa prechádza Štúr

Ako ďalej povedal riaditeľ školy, pri príležitosti dnešného výročia smrti Ľudovíta Štúra zároveň otvorili aj školskú knižnicu s názvom Knižnica Ľudovíta Štúra. V nej zhromaždili približne 5000 kníh pochádzajúcich zo zbierok súkromných darcov, sú tam tiež publikácie, ktoré nakúpilo gymnázium z vlastných zdrojov a zo zdrojov Európskej únie v rámci prebiehajúcich projektov. Len v minulom roku podľa Damankoša kúpili knihy za približne 10 000 eur. Nie len po chodbách školy sa preto dnes prechádza študent v kostýme Ľudovíta Štúra a spolu s ním aj ďalšie významné osobnosti zo slovenskej histórie súvisiace s týmto evanjelickým učiteľom.

EKG je súčasťou Evanjelickej spojenej školy v Prešove, ktorá združuje tri typy škôl. Materskú školu navštevuje 67 žiakov, základnú školu 152 a gymnázium v jeho osemročnej i štvorročnej podobe spolu 255 žiakov. Od septembra pribudne aj päťročné bilingválne gymnaziálne štúdium.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM