Michala Halásová Samospráva

Strach v prešovských školách: Dostanú sa až do existenčných problémov?

Riaditelia stredných škôl Prešovského kraja sa stretli so županom Petrom Chudíkom. Riešili financie. Podľa nariadenia vlády majú školy disponovať 100-percentným normatívom na mzdy a 80-percentným na tovary a služby. Týmto by sa však dostali do existenčných problémov.

Riaditelia 83 stredných škôl PSK sa zhodli na tom, že kompetencie presunu financií by mal mať v rukách manažment škôl. Pripravujú preto deklaráciu, ktorú by mal predseda PSK Peter Chudík prezentovať na najbližšom stretnutí so zástupcami rezortu. Školy nesúhlasia s tým, aby sa v prípade potreby mohli peniaze z kapitoly na mzdy presunúť aj na tovary a služby len so súhlasom odborárov.

Ako tvrdí župan Peter Chudík, v školstve je peňazí dosť, problémom je však ich rozdeľovanie. "Stáva sa, že sme síce v globále v pluse vyše 2,2 milióna eur, ale máme školy, ktoré budú vykazovať dlhy a to preto, lebo majú peniaze navyše na mzdy a odvody, ale nemajú peniaze na pokrytie energií. Takých škôl je veľa. Ak odborári nezmenia názor, musia rátať s tým, že niektoré školy nebudú funkčné a zaniknú,“ hovorí predseda VÚC.Podľa neho doterajší systém fungovania v rámci PSK, keď riaditelia vedeli operatívne vstupovať do jednotlivých položiek, bol veľkým pozitívom. Považuje za správne, aby riaditeľ strednej školy mal takúto kompetenciu.

Negatívnych dôsledkov rozdeľovania peňazí sa však obávajú aj školy, ktoré sú zatiaľ v dobrej finančnej kondícii. Príkladom je Gymnázium J. A. Raymana v Prešove, ktoré sa snaží získať peniaze aj od sponzorov či z rôznych projektov. Iná situácia je na Strednej zdravotníckej škole, ktorá má síce dostatok peňazí na vyplácanie mzdy, nedokáže však pokryť energie a iné služby.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM